5 potravín, ktoré by ste pred varením NIKDY nemali umývať a 5, ktoré by ste mali umývať VŽDY

6825
Čítať
Varovanie! Nikdy neohrievajte týchto 7 potravín. Môžu vám skutočne ublížiť

Od detstva sme sa učili umývať všetko, čo budeme jesť. Avšak veľmi málo ľudí vie, že tento návyk niekedy spôsobuje viac škody ako úžitku. Umytie niektorých potravín vedie k šíreniu baktérií a mnohým ďalším negatívnym dôsledkom.

Povieme vám, ako správne pripraviť jedlo na varenie a chyby, ktoré robíme každý deň.

AP

#1. Vajíčka

Vaječná škrupina obsahuje špeciálnu látku, ktorá ich chráni pred kontamináciou baktériami. Voda túto ochranu ničí a to je dôvod, prečo by sme ich nikdy nemali umývať.

#2. Kuracina

Baktérie na čerstvom kurníku sú pre naše zdravie veľmi nebezpečné. Najznámejšia zo všetkých je salmonella. Mnoho ľudí si myslí, že umývanie kurčiat pred varením pomáha riešiť tento problém, ale nie je to pravda. Keď umyjete kurča, voda, ktorú používate, pomáha baktériu rozšíriť do rúk a kuchynského drezu.

Ak začnete okamžite varenie, všetky baktérie zomrú. Podľa najlepších kuchárov je lepšie varenie kurčiat dvakrát: po prvom ohreve vody by sme mali vymeniť vodu a pokračovať v pare.

#3. Mäso

Rovnako ako kuracie mäso, nemali by ste umývať ani čerstvé mäso (hovädzie, bravčové, teľacie, jahňacie), pretože umývanie pomáha baktériám šíriť sa do umývadla a rúk. Týchto baktérií sa zbavíte pomocou vysokých teplôt.

Tip: Pred varením poutierajte mäso utierkami. Potom si umyte ruky pomocou mydla a teplej vody.

#4. Cestoviny

Je ťažké povedať, kto vymyslel, že je dobré umývať cestoviny. Kuchári si myslia, že umývanie cestovín by malo byť nezákonné, pretože voda odstraňuje škrob, ktorý pomáha lepšie absorbovať omáčku.

Cestoviny môžete umývať až po varení a to len v prípade, že ich chcete použiť v šaláte alebo s wok technikou miešania-vyprážania.

#5. Huby

Nemôžete dlhú dobu udržiavať huby pod vodou alebo ich namáčať: veľmi dobre absorbujú vodu. Je lepšie ich rýchlo vypláchnuť a vysušiť papierovou utierkou. Mali by ste to urobiť len pred varením. V opačnom prípade sa budú kaziť a stratia svoju elasticitu.

Čítať
5 najhorších potravín, ktoré si môžete dať na raňajky
AP