Varovanie! Nikdy neohrievajte týchto 7 potravín. Môžu vám skutočne ublížiť

6621
Čítať
Čo by ste nikdy nemali jesť na prázdny žalúdok? Prečo nejesť ovocné jogurty či slaninu?

Každý je zvyknutý si ohrievať jedlo v mikrovlnke, niekedy aj dvakrát, trikrát za sebou. Existujú však jedlá, ktoré po ohriatí možno normálne konzumovať, ale sú aj tie, ktoré vás môžu doslova otráviť. Veľa ľudí tieto ohrievané pokrmy nepovažuje za zdraviu nebezpečné.

V niektorých jedlách po ohriatí nezostane žiadna výživová hodnota. Týchto 7 potravín patrí medzi tie, ktoré vám môžu uškodiť. Čítajte ďalej.

AP

#1. Špenát

Ohrievať špenát je naozaj zdraviu nebezpečné, a preto by ste to nikdy nemali robiť. Odporúča sa ho zjesť ihneď po príprave. Prečo? Špenát obsahuje vysoký podiel nitrátov, ktoré sa pri ohriatí pretvárajú na dusitany. To znamená, že po ohriatí sa špenát stane karcinogénnym.

#2. Zeler

Zeler sa používa hlavne pri príprave polievok. Obsahuje nitráty rovnako ako špenát, takže pri ohriatí sa tieto nitráty pretvárajú na dusitany. Pri ohrievaní polievky je lepšie z nej zeler vybrať a rovnako tak i mrkvu.

#3. Červená repa

Je dobré, že táto zelenina obsahuje nitráty, ale po ohriatí sa stane nebezpečnou. Nemali by ste ju nikdy ohrievať, pretože je následne veľmi škodlivá.

#4. Zemiaky

Zemiaky majú veľa užitočných vlastností, vďaka čomu sú veľmi prospešné, ale ak ich necháte deň či dva stáť a vychladnúť, potom môžu tieto vlastnosti stratiť rovnako tak, ako výživovú hodnotu. Potom môžu byť pre telo veľmi nebezpečné a už nie užitočné.

#5. Vajcia

Vajcia môžu byť smrteľne nebezpečné, ak ich vystavíte pôsobeniu vysokých teplôt a ohrejete ich. Ak sa vajcia pridajú počas prípravy, potom nebezpečné nie sú. Jedná sa len o ohrievanie smažených a varených vajec.

#6. Kuracie mäso

Ak jete kurča nasledujúci deň po príprave, potom je obzvlášť nebezpečné. Môžete si privodiť i určité tráviace ťažkosti, pretože štruktúra proteínov sa ďalší deň mení. To je veľký problém, pretože kuracie mäso obsahuje viac proteínov, ako mäso červené. Odporúča sa jesť kuracie mäso studené. Ale ak ho musíte ohriať, potom ho ohrievajte dlhú dobu pri nízkej teplote.

#7. Huby

Huby sú pre ohrievanie tou najrizikovejšie potravinou. Odporúča sa ich jesť ihneď po príprave. Pokiaľ ich jete až ďalší deň, potom ich jedzte studené. Ohrievané huby môžu spôsobiť určité tráviace ťažkosti a niekedy aj problémy so srdcom.

Čítať
12 tajomstiev potravinárskeho priemyslu, o ktorých ste sa nikdy nemali dozvedieť
AP