16 najdrahších potravín sveta, na ktoré by vám asi nestačila ani mesačná výplata

Najdrahšie potraviny na svete. - LajfHeky
Najdrahšie potraviny na svete. - LajfHeky

Ak je varenie a podávanie jedla možné označiť ako umenie, potom je ťažké priradiť cenu alebo hodnotu akémukoľvek pokrmu, založenému čisto na použitých prísadách. Zdá sa byť bizarné, že určitá položka v ponuke luxusného hotela, ktorému predsedá šéfkuchár celebrít, je tak nehorázne cenená.

Aj keď nepredpokladáme, že ste vyskúšali všetky z nich, určite vám mnohé z nich nie sú cudzie a veríme, že minimálne jednu potravinu z nich ste už ochutnali. Hodnota jedla bude udávaná v eurách za kilogram.

Biela hľuzovka

Vysoká cena týchto hub je daná hlavne tým, že sa nedajú komerčne pestovať a rastú pod zemou, čím je ich zber náročnejší. Na ich hľadanie sa používajú špeciálne vycvičení psi alebo dokonca prasatá, ktoré ich svojim citlivým čuchom dokážu nájsť.

Cena: 2000€/kilogram

Šafrán

Zaradenie tohto korenia do zoznamu najdrahších potravín asi neprekvapí nikoho. Vysoká cena šafránu je spôsobená tým, že sa musí spracovávať ručne a zbierajú sa iba blizny zo šafránových kvetov. V každom kvete sa nachádzajújú iba tri blizny.

Cena: 1000 až 10000€/kilogram (v závislosti na produkcii, kvalite a odrode)

Kopi Luwak

Táto káva je u nás známa tiež ako cibetková káva. Kopi Luwak sa produkuje predovšetkým v Indonézii, na Filipínach a v Južnej Indii. Je považovaná za najdrahšiu kávu na svete. Známa je svojou metódou spracovania, pri ktorom cibetka – malá kunovitá šelma prehltne kávový bôb a z jej trusu sa následne vyberú zrna, ktoré sa spracujú na kávu.

Cena: 230 až 1200€/kilogram

Čierna hľuzovka alebo hľuzovka melanosporum

Čierna hľuzovka sa nachádza v regióne Périgord vo Francúzsku. Rastie s lieskovým a dubovým stromom. Je umiestnená na druhom mieste v cene za bielym hľuzovcom. Používajú sa na zvýšenie chuti jedla, pretože na rozdiel od bielych hľuzoviek sa aróma a chuť čiernej hľuzovky zhoršuje pri zahrievaní.

Cena: cca 1000€/kilogram

Aceto Balsamico Tradizionale – Balsamikový ocot

Pravý balsamikový ocot je vyrobený z bieleho hrozna Trebbiano, ktoré je varené až do múky, ktorá sa potom umiestni do suda a umožní vode uniknúť v časovom období 12 až 25 rokov. Predĺžené odparovanie a koncentrácia vyžaduje veľké množstvo hrozna.

Cena: 100 ml fľaša tohto sladkého, tmavého, silného sirupu stojí približne 140€

Lastovičie hniezdo

Ako naznačuje názov, táto zložka bola pôvodne nájdená v jaskyniach v krajinách juhovýchodnej Ázie. Hniezda sú vyrobené slizom mužského lastoviča. Tieto hniezda sa rozpustia v bujóne, aby sa získala želatínovú štruktúru. Trvá až dva mesiace, kým vták postaví svoje hniezdo. Tieto hniezda musia byť upratané z ťažko prístupných jaskýň alebo z vlastných budov pre vtáky.

Cena: Cca 1900€/kilogram

Polievka z lastovičích hniezd

Už len pri počutí názvu tohto jedla, by sa pretočil žalúdok mnohým Slovákom. A ani sa nedivíme. Napriek tomu, je polievka z hniezd lastovičiek, ktoré žijú na vybraných územiach Číny, považovaná za delikatesu a jednu z tradičných potravín v čínskej medicíne. V polievke sa môžete teda tešiť na sliny lastovičiek a ak si v tanieri nájdete pierko, tak to len podčiarkuje kvalitu jedla.

Cena: 2800€/kilogram

Wagyu steak

Za vysokou cenou tohto steaku sa skrýva práve starostlivosť o japonských plemenných býkov. Tie majú pohodu a to takú, že by ste im možno závideli aj vy (až do momentu zabitia samozrejme). Aby býci mali mäso čo najchutnejšie, tak dostávajú pravidelné masáže, v stajniach im hrá príjemná klasická hudba a na pitie majú k dispozícii dokonca aj pivo. To má za následok, že steak má krásne mramorovanie a neuveriteľnú maslovú konzistenciu.

Cena: 400€/kilogram

Huba Matsutake

Huba Matsuke sa nachádza v krajinách ako Kanada, Japonsko, Fínsko, Švédsko, Kórea a Čína. Tieto huby sa nachádzajú skryté pod padlými listami lesa, čo je veľmi ťažké nájsť. Huba má silnú korenistú vôňu a chuť je to, čo ňou robí takou lákavou.

Cena: Cca 1800€/kilogram

Losí syr

Jedným z najdrahších syrov je syr z losa, ktorý vyrábajú vo Švédsku. Syr má bielu farbu a konzistenciou pripomína grécky syr Feta. Produkuje sa vo veľmi obmedzenom množstve, preto je jeho cena veľmi vysoká.

Cena: 1000€/kilogram

Jedlé zlato

Jedlé zlato sa používa v dezertoch, svadobných špecialitách, kokteiloch a predjedlách, čisto na dekoratívne účely. Použité zlato je 23k a 24k a je dodávané vo vločkách, prášku a listoch, čo dáva jedlu veľmi krásny vzhľad.

Cena: 76 – 87€/gram!

Čírovka – Matsutake

Tieto huby majú pôvod v Japonsku, no rastú aj v niektorých iných oblastiach Ázie. Ich počet však klesá, kvôli premnoženému hmyzu a inváznym rastlinám, ktoré hubám narušujú ich prirodzený biotop. Keďže kultivácia týchto húb je problémom, môže sa stať, že cena tejto huby v budúcnosti bude len rásť.

Cena: 560€/kilogram

Biely kaviár

Tento cenný kaviár pochádza z albinotických jeseterov, ktorí žijú v Kaspickom mori. Cena kaviáru je tak vysoká, pretože populácia bielych jeseterov je veľmi malá a ich lov sa koná len sporadicky.

Cena: 8500€/kilogram

Čierna sliepka Ayam Cemani

Táto čierna sliepka sa chová v Indonézii a v súčasnosti je s jej exportom problém, kvôli riziku vtáčej chrípky. Toto plemeno hydiny je veľmi vzácne, avšak nie v Indonézii, kde je táto sliepka rozšírená v hojnom počte.

Cena: 180€/kilogram

Iberská šunka

Jamón Ibérico zo Španielska je najdrahšou šunkou na svete. Ošípané sú kŕmené žaluďmi a majú obrovský výbeh, na ktorom majú dostatok voľnosti.

Cena: 365€/kilogram

Vanilka

Vanilka je druhým najvyhľadávanejším korením na svete. Vanilkové kvety kvitnú na pár hodín raz za rok, čo ponecháva veľmi malý čas na prirodzené opeľovanie. Vanilkové struky sa musia kvasiť a starnúť dva roky pred tým, ako uvoľnia svoju výraznú arómu a chuť. Vanilkové orchidey musia byť pestované ručne a rastú len v určitých oblastiach, čo im pridáva na nadmernej cenovej hodnote.

Cena: cca 4000 – 4500€/kilogram