Hľadáte rýchly, jednoduchý a šťavnatý koláč plný jabĺk? Tento fantastický jablkový koláč si zamilujete na prvé zahryznutie. Jeho príprava je rýchla, suroviny máte určite doma a výsledok poteší celú rodinu. Vďaka minimu cesta vynikne prirodzená sladkosť jabĺk. Ideálny ku káve alebo na víkendové pečenie!
Jablkový koláč s minimom cesta
Čo budeme potrebovať:
- 2 vajcia
- štipka soli
- 50 g cukru (3 polievkové lyžice + 1/2)
- 100 ml mlieka
- kôra z 1/2 citróna
- šťava z 1/2 citróna
- 50 g masla
- 80 g hladkej pšeničnej múky
- 2 veľké jablká
- 1 ČL prášku do pečiva
Ako budeme postupovať:
1️⃣ Jablká si najprv očistíme a nakrájame na tenké plátky, ktoré následne polejeme citrónovou šťavou.

2️⃣ Vajcia si vyšľaháme so štipkou soli. Pridáme cukor a vyšľaháme do peny.

3️⃣ Následne primiešame mlieko. Pridáme roztopené maslo, kôru z citróna, múku a prášok do pečiva. Vypracujeme jednotné cesto.

4️⃣ Do cesta pridáme plátky jabĺk a zmes nalejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch nalejeme zvyšok masla.

5️⃣ Pečieme pri 180 stupňoch 55 minút.

💡 Tipy na vylepšenie receptu:
- Do cesta môžete pridať štipku škorice alebo vanilkový cukor pre aromatickejšiu chuť.
- Jablká môžete nahradiť aj hruškami alebo kombinovať s orechmi.
- Vrch koláča môžete tesne pred dopečením potrieť medom alebo posypať plátkami mandlí.
- Koláč chutí výborne aj vychladený s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.
Prajeme dobrú chuť!