8 jedál, ktoré slávni šéfkuchári NEODPORÚČAJÚ objednávať si v reštauráciách

Aké jedlá si neobjednávať v reštauráciách? - LajfHeky
Aké jedlá si neobjednávať v reštauráciách? - LajfHeky

Keď si vyjdeme do reštaurácie, pri pokrmoch, ktoré si dychtivo vyberáme, si chceme byť istí, že jedlo, ktoré objednávame, je vysoko kvalitné a čerstvo vyrobené.

Dnes vám predstavíme zbierku odporúčaní od svetoznámych šéfkuchárov o tom, ktorým jedlám by ste sa mali vyhnúť pri vlastnom objednávaní v reštaurácii, aby sa váš večer nestal trpkým sklamaním!

Well-Done steaky

Renomovaný americký šéfkuchár Anthony Bourdain odhaľuje, že keď sa pracovníci reštaurácie stretnú s tvrdým kusom mäsa, ktorý vyzerá pred alebo po dátume spotreby, majú dve možnosti: buď ho odhodiť, alebo… použiť na dokonale prepečené steaky!

Lososové sushi

Máme zlé správy pre milovníkov lososového sushi a roliek. Šéfkuchár Hank Scrampton verí, že by ste sa im mali vyhnúť, ak sú vyrobené zo sladkovodných druhov lososa. Dôvodom je, že tieto jedlá predstavujú priaznivé chovné prostredie pre parazity. Nie je však potrebná nadmerná panika: procesy používané na zmrazenie rýb účinne zabíjajú škodlivé mikroorganizmy. „Takmer všetky ryby na sushi a rolky sú podrobené týmto procesom, a to je veľmi dobré,“ hovorí šéfkuchár.

Napriek tomu, ak máte akékoľvek pochybnosti, je najlepšie požiadať čašníka o informáciu, aký losos sa použil na prípravu jedla: čerstvý alebo mrazený?

Vegetariánske jedlá

Podľa anonymného prieskumu šéfkuchárov v Spojených štátoch, ktorý spravuje magazín Food Network Magazine, 15% respondentov priznalo, že skutočný obsah vegetariánskych jedál v reštauráciách sa nemusí úplne zhodovať s obsahom uvedeným v ponuke. Ak ste príliš vyberavý vegetarián a neustále pripomínate zamestnancom reštaurácie vaše špeciálne požiadavky, radšej by ste mali byť v strehu: ako spôsob pomsty, niektorí kuchári môžu pridať niekoľko kúskov tuniaka alebo slaniny do vášho šalátu. Podľa slov kulinárskeho experta Anthonyho Bourdaina, „vegetariáni a vegáni sú pretrvávajúci dráždivý element pre každého kuchára!“

Ľadový šalát

Však ste si nikdy nevšimli, ako si ľudia, ktorí pracujú v reštauráciách, objednávajú ľadový šalát na večeru. Hlavným nebezpečenstvom je, že sa táto miska stáva chovným priestorom pre baktérie, ktoré majú radi pobyt vo vlhkých výrezoch šalátových listov. A je takmer nemožné vyčistiť tieto zložky dostatočne dôkladne, aby sa šalát zbavil týchto škodlivých „nájomníkov“.

Chlieb

Traja známi americkí šéfkuchári priznali do časopisu Food Network Magazine, že nevyužité plátky chleba zvyčajne „cestujú“ z jedneho stola reštaurácie na druhý. Samozrejme, že sa zakaždým zahrejú predtým, ako sa podávajú, ale to nezaručuje samozrejme ich čerstvosť.

Ryby v pondelok

Podľa Anthonyho Bourdina väčšina reštaurácií nakupuje svoje ryby pred víkendom: vo štvrtok alebo v piatok. Rybárske trhy sú zvyčajne počas víkendu zatvorené a ryby môžu zostať čerstvé počas troch dní. To znamená, že ak sa rozhodnete, že sa v pondelok pohostíte jedlom z rybiek, je vysoko pravdepodobné, že dostanete rybu v deň konca jej spotreby.

Ustrice

Neodporúča sa objednávať si ustrice v reštauráciách, ktoré sa nešpecializujú na morské plody. Zatuchnuté ustrice môžu ľahko spôsobiť otravu jedlom. Preto by ste si mali byť istí, že reštaurácia ich dostane od spoľahlivých dodávateľov v čerstvom stave.

„Vedľajšie“ jedlá

Šéfkuchár z Nrw Yorku, Michael Armstrong, vám odporúča objednať len jedlá, ktoré sú špecialitou reštaurácie. „Nečakajte nič dobré pri objednávaní cestovín v pizzerii alebo ryby v steakovej hale.“ Suroviny na jedlá na jedlá, ktoré sú objednávané len zriedkavo, skončia na príliš dlhú dobu v chladničke, čím zvyšujú riziko, že budú nevhodné na použitie, no aj napriek tomu využité.