Šťavnaté kúsky bravčového mäsa rýchlo zatiahnuté na panvici, cibuľa, paprika a voňavá šťava, ku ktorej stačí len kopec chrumkavých hranoliek. Obed, ktorý je hotový raz dva a chutí ako z bistra.
Prečo si ju zamilujete
- Rýchlosť: od začiatku na stole za 25–30 minút.
- Šťavnaté mäso: krátke restovanie na vyššiu teplotu a šťava, ktorá všetko spojí.
- Variabilná príloha: hranolky, ryža, zemiaková kaša – všetko podľa vašej chuti.
Potrebné suroviny
Na 4 porcie
- 600 g bravčového mäsa (stehno/krkovička), nakrájané na tenké rezance
- 2 stredné cibule, hrubo nasekané
- 1 červená paprika, nakrájaná na pásiky
- 2–3 strúčiky cesnaku, prelisované
- 2 lyžice oleja/masti
- 1 lyžička sladkej papriky, štipka štipľavej (podľa chuti)
- 1 lyžička mletého kmínu alebo tymiánu
- 1 lyžica paradajkového pretlaku alebo 2 lyžice kečupu
- 1 lyžička horčice
- 100–150 ml vody/vývaru (na šťavu)
- soľ, čerstvo mleté korenie
- voliteľne: 1 lyžička worcestrovej alebo sójovej omáčky, hrsť šampiňónov na plátky
Príloha
- 700–900 g hranoliek (domácich alebo mrazených)
- voliteľne: majonéza/kečup/cesnakový dip
Postup krok za krokom
1) Príloha: Začnite piecť/smažiť hranolky podľa návodu; nech sú hotové zároveň so zmesou.
2) Rozohriatie panvice: Na vyššiu teplotu rozohrejte tuk. Vhoďte mäso po častiach a rýchlo opečte do zlatista (nech sa nepustí šťava). Osoľte, okoreňte, vyberte stranou.
3) Základ: Do panvice pridajte cibuľu, znížte teplotu a opečte do sklovita. Vmiešajte papriku (a prípadne šampiňóny) a krátko zarestujte.
4) Ochutenie: Pridajte cesnak, sladkú/štipľavú papriku, kmín/tymián, pretlak a horčicu. Zamiešajte, podlejte vodou/vývarom, vráťte mäso a nechajte 5–7 minút voľne prebublávať do šťavnatej, ľahko zahustenej omáčky. Dolaďte soľ, korenie, prípadne kapku worcesteru/sója.
5) Podávanie: Horúce servírujte s hranolkami. Pridajte uhorku či cibuľku a bylinky.
Tipy pre najlepší výsledok
- Suché rezance: mäso osušte papierovou utierkou a opečte po dávkach – bude sa krásne karamelizovať.
- Šťavnatosť: šťavu neprevárajte – má len ľahko obalovať sústa.
- Fit verzia: namiesto hranoliek použite ryžu alebo pečené batáty; časť oleja nahraďte vývarom.
Kedy a s čím podávať
Skvelý rýchly obed aj večera. Vedľa položte misku s uhorkami, feferónmi a cesnakovým dipom. Výborné tiež v čerstvej bagete ako ‚mäsová bageta‘.
