Jablkový koláč je nestarnúca klasika, ktorú milujú celé generácie. Tento recept je ideálny pre všetkých, ktorí chcú pripraviť voňavý domáci dezert bez zložitej prípravy. Jemné drobivé cesto a šťavnaté jablká so škoricou vytvoria dokonalú kombináciu, ktorú zvládnete za okamih. Hodí sa k popoludňajšej káve, na rodinnú oslavu alebo ako rýchla sladká bodka po večeri. Navyše, zvládnu ho aj začiatočníci v kuchyni!
⏱ Príprava: 15 minút | Pečenie: 30–35 minút | Porcie: 8–10
Jednoduchý jablkový koláč za 30 minút
Čo budeme potrebovať:
Náplň:
- 1,5 kg jabĺk
- 3 lyžice cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
Cesto:
- 200 g mäkkého masla
- 150 g cukru
- 2 balenia vanilkového cukru/esencie
- 1 vajce
- 100 g smotany
- 500 g hladkej múky
- štipka soli
- 10 g prášku do pečiva
Na posypanie:
- práškový cukor
Postup:
1. Omyte jablká, nastrúhajte ich na veľkom strúhadle – ak vám nevadí, tak so šupkou. Varte ich na nepriľnavej panvici s 3-5 lyžicami cukru. Po 5 minútach pridajte škoricu – občas premiešajte, a keď sa šťava odparí, odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
2. Vo veľkej mise zmiešajte maslo s cukrom, pridajte vanilkovú esenciu a rozklepnite vajce – ľahko šľahajte, kým nevznikne krém, potom prilejte smotanu – premiešajte dohladka.
3. Potom zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva a nasypte na vyššie uvedenú zmes – dobre premiešajte drevenou lyžicou. Keď je vzniknuté cesto tuhé a pri miešaní lyžicou už nepracuje, vypracujte ho ručne.
4. Keď už sa cesto na jablkový koláč nelepí, rozdeľte ho na dve rovnaké guľky.
5. Posypte stôl múkou a jednu z guliek vyvaľkajte valčekom, potom vložte do formy a navrch rozotrite náplň.
6. Vyvaľkajte druhú guľu cesta (rovnako ako prvú) a zakryte ňou náplň vo forme.
7. Pečte v predhriatej rúre 30-35 minút alebo kým nie je vidieť, že je cesto upečené.
8. Potom vyberte upečený koláč z rúry a nechajte mierne vychladnúť.
9. Nakoniec ho posypte práškovým cukrom a podávajte s láskou a veľkou chuťou.
Tipy na vylepšenie
- Pre bohatšiu chuť pridajte do jablkovej náplne hrsť hrozienok alebo nasekaných vlašských orechov.
- Ak chcete koláč ešte voňavší, pridajte štipku muškátového oriešku.
- Časť múky v ceste môžete nahradiť celozrnnou – koláč bude o niečo zdravší.
- Pre sviatočnejší vzhľad potrite vrchný plát pred pečením vajíčkom – koláč získa zlatistú farbu.
Prajeme dobrú chuť!
Záverom, tento jednoduchý recept na jablkový koláč je skutočným pokladom pre každého, kto hľadá rýchlu a chutnú pochúťku. Nech už je dôvodom zaneprázdnená mama, ktorá nemá čas na dlhé varenie, alebo jednoducho túžba po niečom sladkom, tento koláč vás nikdy nesklame. Podeľte sa o tento recept s rodinou a priateľmi a užite si každý kúsok tohto chutného dezertu!
