Mikrovlnku používame takmer každý deň a mnohokrát ani nevieme, čo by sme si bez nej počali. Viete ale, že existuje veľa vecí, ktoré do nej v žiadnom prípade nepatria?
Mikrovlnku používa určite takmer každý z nás, a tak nie je na škodu objasniť si, ktoré veci by sme do nej nikdy nemali dávať. O niečom si už možno počul, ale možno si nevedel, aké dôsledky môže zohrievanie niektorých vecí v mikrovlnke spôsobiť.
Papierové sáčky
Hrozí riziko vzplanutia a navyše z nich môžu unikať toxické plyny.
Plastové obedáre
Mnohí vedia o tom, že plastové nádoby nemajú v mikrovlnnej rúre čo robiť, napriek tomu to ignorujú. Väčšina plastov obsahuje chemické látky, napodobňujúce estrogén (napr. BPA), ktoré sa môžu pri zohrievaní dostať do jedla. Štúdia publikovaná v časopise Environmental Health Perspectives zistila, že 95 percent z 450 testovaných plastových výrobkov uvoľnilo chemické látky, ktoré pôsobia ako estrogén po tom, čo boli zohriate v mikrovlnnej rúre, umyté v umývačke riadu alebo jednoducho namočené vo vode. Dokonca sa to týkalo aj výrobkov, ktoré mali uvedené, že neobsahujú BPA a podobné chemikálie.
Jedlo v polystyrénovej škatuli
Polystyrén uvoľní do jedla toxické látky.
Alobal
Alobal, rovnako ako akýkoľvek iný kov, do mikrovlnky nepatrí.
Riad s kovovým lemovaním
Zdobené misky rôznymi ornamentmi síce na prvý pohľad dobre vyzerajú, no môžu sa zmeniť doslova na peklo po tom, čo ich vložíte do mikrovlnnej rúry. Aj keď kovové lemovanie je nepatrné, môže reagovať na mikrovlny. Investujte radšej do iných misiek v jednoduchých farbách, ktoré sú bezpečné na ohrev.
Tégliky od jogurtu
Sú určené iba na jedno použitie a podobne ako obedové vrecká, môžu sa zohrievaním uvoľňovať toxické látky.
Chilli papričky
Chilli papričky môžu v mikrovlnnej rúre vzplanúť a po otvorení vám uvoľnené látky môžu poraniť oči a tvár.[dalsia_strana_text]