LajfHeky.sk
  • Zaujímavosti
  • Tipy a Triky
  • Recepty
Reading: Soľ, éčka a nulová kvalita: Prečo negrilovať vopred marinované mäso?
Share
  • Subscribe US
Notification
LajfHeky.skLajfHeky.sk
Font ResizerAa
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
© Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Tipy pre letnú grilovačku
Tipy a Triky

Soľ, éčka a nulová kvalita: Prečo negrilovať vopred marinované mäso?

Last updated: 23. mája 2019 12:05
dominik
Share
5 Min Read
Tipy pre letnú grilovačku

Letné počasie priamo nabáda k vonkajším grilovačkám a piknikom. Nakoľko sme veľkí milovníci grilovania, v týchto mesiacoch vždy narážame na letné špeciály v časopisoch či osvedčené recepty a rady ako grilovať. V obchodoch sa opäť stretávame s ponukou vopred predmarinovaných jedál na grilovanie. Prečo sa však neodporúčajú?

Contents
Prečítajte si tieto tipy na letnú grilovačku, po ktorej nebudete ľutovať.Investujte do griluPríprava griluMarinovanie len krátkoPríprava mäsaČo k mäsu?

Prečítajte si tieto tipy na letnú grilovačku, po ktorej nebudete ľutovať.

Investujte do grilu

Základom grilovania je vhodný gril. Áno, investície do kvalitného grilu nebývajú malé, ale lacné atrapy grilov jednoducho nemajú zmysel. Nielenže potraviny skôr pokazia, ale tiež pôjde o gril, ktorý vám na zdraví príliš nepridá.

Pokrievka je nutná k dobrej cirkulácii tepla a vzduchu. Vysoké teploty sú potom pri grilovaní nevyhnutné. Odporúčame grilovať na 200 až 250 stupňoch, aby sa mäso, zelenina alebo skrátka potravina, ktorú grilujete, rýchlo zatiahla.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt grilovanie

Úspech s takýmto grilom je takmer zaručený. pokiaľ teda nepoužijete mäso, ktoré ležalo naložené 14 dní vákuované v supermarkete. Ale predbiehame…

Príprava grilu

Pokiaľ už máte dobrý gril, je tiež potrebné vedieť na ňom pracovať. Určite sa oplatí kupovať veľké kusy dreveného uhlia. Gril rozpaľujte 30 – 40 minút pred začiatkom grilovania a rošt nechajte veľmi dobre rozpáliť, aspoň desať minút. Ak grilujete mäso, nezabúdajte na odpočinok mäsa. Pripravte si vždy dva tanieriky, jeden väčší a druhý menší (na veľký tanier položte malý hore nohami, aby mäso odpočívalo a šťava mohla stekať), alebo mriežku, kde necháte mäso odpočinúť.

Mäso prvýkrát grilujte dve minúty po oboch stranách, nech sa rýchlo zatiahne a nechajte ho chvíľu odpočinúť. A práve na to tu máte onú mriežku či tanieriky. Je dôležité, aby mäso neležalo v šťave, ktorú púšťa. Tú radšej ďalej použite na dresingy. Pripravte si tiež pohár vody či rozprašovač s vodou pre prípad, že by vám gril príliš horel.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt grilovanie

Marinovanie len krátko

Rozhodne neodporúčame kupovať už naložené mäso. Mäso marinované v nechutných, éčkach a soľou nabitých marinádach, majú za úlohu jediné – zastrieť kvalitu alebo skôr nekvalitu mäsa. Nehľadiac na to, že mäso vôbec nevonia, a jeho farba je veľmi pochybná. Ak si kúpite skvelé mäso, je škoda ho ničiť dlhým nakladaním do pochybného korenia. Mäso tak stráca svoju chuť, štruktúru i charakter a napokon ani neviete, či jete bravčové či kuracie mäso. Všetko chutí rovnako: zle.

Príprava mäsa

Je jedno či pripravujete hovädzí, bravčový alebo kurací steak, vždy je dobré nechať vyniknúť chuť daného mäsa. Pri hovädzom je skvelá kombinácia korenia, citrónu a olivového oleja. Takto pripravené mäso nechajte desať minút v chlade a tesne pred grilovaním ešte posypte hrubozrnnou soľou. Bravčové sa výborne hodí do marinády z rozmarínu, cesnaku, rasce a olivového oleja, naložené ho nechajte maximálne 30 minút, posoľte a môžete grilovať.

Jedine kuracie mäso môžete marinovať aj trochu dlhší čas, napríklad hodinku. Tiež ho ako jediné môžete soliť vopred, pretože mäso samo o sebe nemá výraznú chuť. Skvelé je kurča v citróne a jogurte, s trochou tymiánu alebo v kombinácii s domácim žltým curry. Tiež neodporúčame používať príliš veľké množstvo oleja. Ten totiž môže kvapkať do grilu, ktorý potom prudko vzplanie.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt grilovanie

Čo k mäsu?

Veľmi obľúbené sú aj dresingy k mäsám. Skúste si radšej doma urobiť niekedy čas, uvariť silný vývar, ktorý rozdelíte do mraziacich vreciek a zamrazíte. Zakaždým, keď budete grilovať, vezmite si malé množstvo vývaru, rozmrazte, zahustite maslom alebo olivovým olejom, dochuťte bylinkou či hubami a výborná omáčka na mäso je hotová. Alebo si môžete vytvoriť jednoduché bylinkové variácie z kyslej smotany či jogurtu. Mäso je už tak kaloricky náročné, takže prečo ho neodľahčiť napríklad osviežujúcim dressingom typu tzatziki.

Nech už grilujete čokoľvek, pamätajte, že menej je pri grilovaní viac. Ľudia často chcú skvelú chuť a pritom zabúdajú na to, že tá pravá chuť je v zelenine či mäse samotnom. Často ju stačí len podporiť bylinkou či jedno-druhovým korením a skvelý výsledok je na svete.

TAGGED:éčkagrilované mäsogrilovaniekvalita mäsamäsotipy a triky
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Nekomentované Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow US

Find US on Social Medias
FacebookLike
XFollow
YoutubeSubscribe
TelegramFollow

Subscribe Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Popular News

Orechový krém, ktorý sa vám rozplynie na jazyku! Hodí sa na všetko
21. apríla 2022
Neviete ako odstrániť STRIE a skúsili ste všetko? Túto zázračnú vec kúpite všade
1. marca 2021
Dom o rozlohe 52m² z vonku
Dom má „veľkosť“ len 52m², no to, čo skrýva vo svojom vnútri, by ste nečakali.
1. marca 2021
Ako odstrániť zubný kameň
Ako jednoducho odstránite zubný kameň? Poznáme starý babský recept
1. marca 2021
LajfHeky.sk

Memberships

Quick Links

FacebookLike
XFollow
YoutubeSubscribe

© Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?