LajfHeky.sk
  • Zaujímavosti
  • Tipy a Triky
  • Recepty
Reading: Trápi vás nadúvanie? Ako sa ho zbaviť? S týmto to dokážete!
Share
  • Subscribe US
Notification
LajfHeky.skLajfHeky.sk
Font ResizerAa
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
© Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Ako odstrániť nadúvanie?
Zdravie

Trápi vás nadúvanie? Ako sa ho zbaviť? S týmto to dokážete!

Last updated: 22. júna 2020 13:39
Andrea
Share
3 Min Read
Ako odstrániť nadúvanie?

Vedeli ste? – Najčastejšou príčinou zvýšeného nadúvania a vypúšťania vetrov (prdenia) je nesprávne stravovanie. Nadúvanie a vetry sú nielen zdravotným, ale aj spoločenským problémom. Platí staré príslovie: Lepšie jeden prd, ako 10 doktorov.

Contents
Základné príčiny nadúvania v skratke:Čo robiť pri nadúvaní, ako predísť nadúvaniu a častým vetrom:

Potrava, ktorú Váš tráviaci systém nesprávne alebo nedostatočne strávi, zhoršuje a často až znemožňuje vstrebanie skonzumovaných živín. Aj v zdravom tráviacom trakte sa tvoria plyny, ktoré odchádzajú konečníkom.

Plyny sa vytvárajú pôsobením črevných baktérií na nestrávené sacharidy a bielkoviny. Za normálnych okolností sa denne vyprodukuje približne 0,5 – 1 liter plynov.

Trávenie sacharidov začína v ústach a pokračuje v žalúdku a v tenkom čreve. Prebieha pomocou rôznych enzýmov. Sacharidy, ktoré sa nestrávia v tenkom čreve, prechádzajú do hrubého čreva. Baktérie hrubého čreva začnú tieto cukry spotrebovávať a štiepiť. Práve pri trávení v hrubom čreve sa vytvárajú plyny, ktoré spôsobujú nafúknutie a plynatosť.

K rizikovým potravinám pri nadúvaní patria potraviny, ktoré obsahujú kvasiteľné cukry – banány, mrkva, obilné klíčky, jablká, fazuľa, kapusta, hrozienka, orechy a mnoho ďalších. Zvýšenú plynatosť si spôsobíte aj pitím mlieka, sýtených nápojov, žutím žuvačky či rýchlym jedením, pri ktorom sa vám do brucha dostane príliš veľa vzduchu.

Základné príčiny nadúvania v skratke:

  • Častá konzumácia nadúvajúcich potravín
  • Neznášanlivosť mliečneho cukru (laktózy)
  • Prejedanie
  • Nadmerný príjem jednoduchých cukrov
  • Zlé kombinácia potravín
  • Rýchle jedenie
  • Nepravidelné jedenie
  • Alkoholické nápoje
  • Nedostatočné požutie stravy
  • Nadmerné prehĺtanie vzduchu
  • Jedenie v napätí a strese

Čo robiť pri nadúvaní, ako predísť nadúvaniu a častým vetrom:

1. Jedzte ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody. Všetky druhy zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody urýchľujú prechod stravy črevami a zmierňujú či odstraňujú nadúvanie. Jedná sa hlavne o exotické ovocie ako kiwi, melóny, ale aj čerešne, slivky a paradajky (áno, paradajka je ovocie)

2. Vyvarujte sa nevhodnej kombinácii potravín

3. Nafukovanie vzniká tiež pri náhlej zmene stravy, napríklad pridaním vysoko vláknitých jedál. Vlákninu treba do stravy pridávať pomaly a dávky zvyšovať postupne, minimálne v priebehu dvoch týždňov

4. Nadúvanie môže byť aj prejavom nedostatočnej funkcie pankreasu, pečene, zápalu čreva alebo žalúdka. Niekedy je príčinou aj tzv. dráždivé hrubé črevo

5. Trávenie povzbudzuje aj pravidelné pitie feniklového alebo mätového čaju po každom jedle. Liečivý účinok čaju je tým výraznejší, ak sa pripravuje zápar listov z čerstvých byliniek, pretože obsah silíc a ostatných účinných látok je v nich podstatne vyšší.

TAGGED:nadúvanieplynatosťplynyvetryzdravie
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Nekomentované Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow US

Find US on Social Medias
FacebookLike
XFollow
YoutubeSubscribe
TelegramFollow

Subscribe Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Popular News

Harvard radí: Takto spomalíš starnutie bez liekov, len vďaka čučoriedkam a jablkám
Harvard radí: Najsilnejšia zbraň proti starnutiu? Nie je to doplnok, ale ovocie zo supermarketu
25. júla 2025
Ako vyčistiť pripálenú panvicu bez drhnutia: Stačí plastové vrecko a pár surovín z kuchyne
Ako vyčistiť pripálenú panvicu bez drhnutia: Stačí plastové vrecko a pár surovín z kuchyne
25. júla 2025
Jablkový koláč: Veľa jabĺk, málo cesta a fantastická chuť - tento recept si uložte!
Jablkový koláč: Veľa jabĺk, málo cesta a fantastická chuť – tento recept si uložte!
25. júla 2025
Orechový krém, ktorý sa vám rozplynie na jazyku! Hodí sa na všetko
21. apríla 2022
LajfHeky.sk

Memberships

Quick Links

FacebookLike
XFollow
YoutubeSubscribe

© Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?