Určite ste už zažili časovú tieseň alebo to boli možno len výhovorky, že ste si museli urobiť instantnú polievku zo sáčku. Je to ale niečo podobné, ako keď si zájdete do fastfoodu na hamburger.
Vedci pri svojej štúdii, ktorej výsledky zverejnili v magazíne The Journal of Nutrition, skúmali ľudí, ktorí konzumovali instantné jedlá a zistili, že u tých, ktorí si ich dopriali dva až trikrát týždenne, sa zvýšilo riziko vzniku kardiometabolického syndrómu.
Štúdia zistila, že ženy, ktoré konzumovali instantné rezance, mali významne vyššie riziko metabolického syndrómu ako ostatní, ktorí ich nemali v jedálničku, bez ohľadu na celkový príjem živín a cvičenie. Tie, ktoré si ich dali viac ako dvakrát týždenne, mali o 68 % väčšiu pravdepodobnosť metabolického syndrómu. Môžu sa u nich prejaviť príznaky ako obezita, zvýšený krvný tlak a hladina krvného cukru, zvýšená hladina triglyceridov a nízke hladiny dobrého HDL cholesterolu.
Navyše, instantné rezance majú malú výživovú hodnotu a môžu prispieť ku vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. Tí, ktorí ich jedli, mali významne nižší príjem dôležitých živín ako sú bielkoviny, vápnik, fosfor, draslík, vitamín A, niacín a vitamín C s porovnaní s tými, ktorí ich nekonzumovali.
Vedci z USA si na túto pochutinu doslova posvietili
Vhodili totiž do útrob človeka kameru, ktorá zaznamenávala tráviacu činnosť žalúdka, keď rezance zjedol.
A čo sa vlastne stalo počas dvoch hodín, čo je doba, kedy sa ostatné jedlá rozkladajú?
Gastrointestinálny špecialista Dr. Braden Kuo z Massachusetts General Hospital tvrdí, že by ľudia mali prehodnotiť lásku k instantným rezancom. Zrealizoval experiment, v ktorom použil minikameru vo veľkosti pilulky. Pacient zjedol instantné rezance spolu s kamerou, ktorá snímala, čo sa deje v bruchu. Výsledkom je šokujúce zistenie!
Ani po pár hodinách nedokáže ľudské telo takto spracované jedlo stráviť.
Veľmi sa pritom namáha a snaží sa jedlo posunúť ďalej.
https://www.youtube.com/watch?v=IQlNv2Au-Lg
Dlhodobé požívanie takých rezancov vedie až k metabolickému syndrómu, čo je veľmi nežiaduce ochorenie.