Recenzia Nezabudnite na vitamíny aj počas sviatkov. Takto si ich ľahko doplníte

Nezabudnite na vitamíny aj počas sviatkov. Takto si ich ľahko doplníte

0
0

Vianoce sa blížia, preto nezabúdajte doplniť vitamíny aj počas sviatkov. Našťastie si čerstvú zeleninu vďaka slovenským farmárom môžete dopriať aj cez zimu.

Farmári z družstva Ovozela sa spojili a ponúkajú Slovákom prvotriedne paradajky aj v zime. Spotrebitelia si ich môžu vychutnať počas celého roka, pretože sa pestujú v
moderných skleníkoch. Aj vďaka tomu sú paradajky stále čerstvé, chutné, šťavnaté a plné dôležitých vitamínov a minerálov.

Pestovanie v zime

Špeciálne upravené skleníky sú vybavené difúznymi sklami a unikátnym softwarom, ktorý riadi celý skleník. Má na starosti cirkuláciu a vlhkosť vzduchu, vetranie, vysúva tienidlo, ak je slnko príliš ostré a recykluje vodu. Vykurovanie skleníkov je zabezpečené len z trvalo obnoviteľných zdrojov energie. Pri skleníkoch sa nachádzajú aj nádrže na zachytávanie dažďovej vody, tá sa mieša s vodou zo studne a tak pre rastlinky vzniká dokonalé pH. Ak nie je dostatok slnečného svitu, pestovateľom pomáhajú pestovateľské svetlá, ktoré pomáhajú rastlinke rovnako ako slnko.

„Narozdiel od dovážaných plodín, ktoré dozrievajú cez zimu možno v teplejšom podnebí naše paradajky nemusia cestovať takú diaľku a dozrievať niekde po ceste. My oberáme iba dozreté paradajky, ktoré sú do pár hodín na pultoch v reťazcoch. Pestujeme ich na Slovensku vo viacerých regiónoch, ručne ich oberajú naši slovenskí zamestnanci. Zároveň každá farma venuje veľké množstvo času výberu najkvalitnejších odrôd,“ povedal pán Kelemen, spolumajiteľ Farmy Bruty, ktoré je členom družstva Ovozela.

Ovozela

Jedinečný prístup pri ochrane rastlín

Zaujímavosťou v celom procese je prístup družstva k škodcom, ktorí sú nočnou morou mnohých poľnohospodárov: „Na ochranu proti škodcom používame bio-ochranu. Ide o chrobáčikov, pavúčikov a ich larvy. Chrobáky sa živia priamo škodcami a tým rastliny chránia. Opeľovanie v skleníkoch majú na starosť čmeliaci, pričom v jednom skleníku ich pracuje až 15 000,“ vysvetlila Anna Kováčová.

Ovozela je združenie slovenských farmárov, ktorí majú skleníky s celkovou rozlohou 10 hektárov v Kameničanoch, Brutoch, Novákoch, Handlovej a Veľkých Zlievcoch. Cieľom je vypestovať kvalitné prvotriedne ovocie a zeleninu s dôrazom na lokálnosť a s použitím kvalitných sadeníc. V súčasnosti produkuje OVOZELA viacero druhov od malých sladkých cherry paradajok až po veľké klasické paradajky. Jedna farma nazbiera týždenne niekoľko ton paradajok, ktoré putujú na pult obchodných reťazcov. Jednotlivé farmy získali certifikát Global G.A.P. Ide o medzinárodne uznávaný súbor farmárskych predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve (GAP). Certifikát zaručuje minimálny dopad poľnohospodárstva na životné prostredie (pôdu a vodu) a efektívne využívanie prírodných zdrojov. Zárukou certifikátu je ochrana pracovníkov, zvierat a vodného života.