August je obdobím dozrievania lesných plodov. Pri prechádzke lesom by našej pozornosti nemalo uniknúť toto divo rastúce ovocie. Čučoriedky, maliny, černice a brusnice sa červenajú a modrajú ako o preteky. Možno síce nevyzerajú tak krásne a nie sú tak veľké ako tie pestované, avšak vďaka svojmu prirodzenému rastu je lesné ovocie bohatšie na minerály a vitamíny, a tak majú aj výraznejšie blahodarné účinky na zdravie.
Čučoriedkové koláče, malinová šťava, černicová marmeláda a brusnicový kompót k nedeľnému obedu, to sú dobrôtky, ktoré všetci milujeme už od detstva. Preto máme pre vás pár receptov, vďaka ktorým si poviete: Hor sa do lesa! 🙂
No predtým si ešte povedzme (prečítajme), aké ďalšie výhody poskytuje ovocie, nazbierané v lese:
- Lesné černice sú prirodzenou prevenciou rakoviny
- Lesné maliny bojujú s vírmi a baktériami
- Lesné jahody podporujú imunitu
- Lesné čučoriedky ako jednička proti starnutiu
Recepty z lesného ovocia
Domáca limonáda z lesného ovocia
Ingrediencie:
8 lyžíc lesného ovocia (maliny, jahody, černice, čučoriedky)
1 liter vody
1 lyžica medu alebo cukru
šťava z polovice citróna
medovka alebo mäta a citrón na ozdobenie
Postup:
Ovocie očistíme a opláchneme. Pokvapkáme medom alebo posypeme cukrom, premiešame a necháme asi 40 minút odležať. Potom pridáme čerstvo vytlačenú šťavu, prilejeme vodu a dáme vychladiť. Domácu limonádu podávame vychladenú, prípadne s ľadom a ozdobíme mätou alebo medovkou a kolieskom citróna. Nazdravie! 🙂
Pečený čaj z lesného ovocia
Ingrediencie:
2 kg lesného ovocia (černice, maliny, čučoriedky, lesné jahody, brusnice)
1 kg cukru
1 lyžička mletej škorice
5 klinčekov
1 citrón nakrájaný na kúsky
200 ml rumu
Postup:
Očistené, umyté a osušené ovocie premiešame v pekáči so škoricou, klinčekmi a citrónom. Dáme do rúry predhriatej na 190 °C. Po 10 minútach pridáme do pekáča rovnomerne cukor a rum. Pečieme ešte asi ďalších zhruba 20 minút, kým ovocie nepustí šťavu. Občas premiešame. Ešte horúce naplníme do pohárov, zaviečkujeme a otočíme viečkom dole. Necháme vychladnúť a uskladníme v chlade a tme. Do hrnčeka dáme 2-3 lyžičky pečeného čaju a zalejeme vriacou vodou.
Džem z lesného ovocia
Ingrediencie:
1 kg lesného ovocia (zmes čučoriedok, malín, černíc…)
1 lyžička extraktu Bourbon vanilka
1 balíček Gelfix 3:1 od Dr.Oetker
350 g cukru
Postup:
Lesné ovocie preberieme, prípadne umyjeme a nakrájame nadrobno. Z každého druhu odvážime 200 g. Ovocie a vanilkový extrakt vložíme do väčšieho hrnca a dôkladne premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1-2 lyžičky uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme. Odoberieme prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov (6 pohárov à 200 ml) až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, otočíme dnom nahor a asi 5 minút necháme „stáť“ obrátené.
Omáčka z lesných plodov
Ingrediencie:
500 g lesného ovocia (čučoriedky, jahôdky, maliny, černice)
4 lyžice cukru
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice pomarančovej šťavy
cca 2 lyžice vody
2 lyžice griotky alebo iného ovocného likéru
Postup:
Očistené a umyté lesné ovocie vložíme do veľkého hrnca. Pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu a cukor. Za stáleho miešania pomaly privedieme k varu, podľa potreby pridáme vodu a 3 až 4 minúty povaríme. Zložíme zo sporáku a necháme vychladnúť. Môžeme rozmixovať. Podávame so zmrzlinou, dezertami, múčnikmi, s ovocnými knedlíčkami alebo palacinkami či lievancami.