Viete vôbec čo jete? Ruku na srdce. Nikto z nás asi detailne pri kúpe sladkostí nesleduje, koľko má čo cukru. Tieto maličké písmenká jednoducho ignorujeme všetci.
Portál Gazduj.sk sa rozhodol pre zaujímavý experiment. Spoločne s fotografkou Lenkou Samekovou si posvietili na obsah cukru v slovenských sladkostiach. Ďalšie slová sú už zbytočné.
Schválne, v ktorej sladkosti by ste očakávali viac cukru? V čokoládovej tyčinke Kofila alebo Sójových rezoch? Bé je správne. Na čelo cukrového rebríčka sa dostali produkty, ktoré by sme na to vôbec netipovali.
Viac ako 6 kockami cukru sú osladené aj sladkosti, ktoré sa umiestnili na druhom a treťom mieste rebríčka.
Ktorú sladkosť milujete vy?
#16. miesto: Fidorka horká (30 g) – 11,1 g cukru
#15. miesto: Bebe Dobré ráno (50 g) – 14 g cukru
#14. miesto: Horalky (50 g) – 16,5 g cukru
#13. miesto: Mila (50 g) – 17 g cukru
#12. miesto: Deva Klasik (33 g) – 17,16 g cukru
#11. miesto: Mäta (50 g) – 17,5 g cukru
#10. miesto: Koko (35 g) – 17,75 g cukru
#9. miesto: Rumba (32 g) – 18,4 g cukru
#8. miesto: Kofila (35 g) – 19,43 g cukru
#7. miesto: Kávenky (50 g) – 19,5 g cukru
#6. miesto: Lina (60 g) – 19,8 g cukru
#5. miesto: Miňonky (50 g) – 20,75 g cukru
#4. miesto: 3Bit (46 g) – 22,77 g cukru
#3. miesto: Sójové rezy (50 g) – 24,55 g cukru
#2. miesto: Banány v čokoláde (45 g) – 26,15 g cukru
#1. miesto: Margot (100 g) – 52,5 g cukru
Ako vyčítať množstvo cukru z etikety?
Obsah cukru v sladkostiach nájdete v nutričných údajoch uvedených zvyčajne na zadnej strane obalu vo forme tabuľky alebo za údajmi v zložení. Pozitívne je, že takéto informácie sme našli na všetkých vybraných sladkostiach. Pozitívne preto, lebo uvádzanie nutričných údajov je do decembra 2016 na dobrovoľnom rozhodnutí výrobcov.
Smerodajnými sú hodnoty uvedené v políčku alebo za označením „cukry“, nie „sacharidy“. Sacharidy predstavujú širokú skupinu látok. Cukry v nutričných tabuľkách potravín hovoria o množstve jednoduchých alebo hovorovo „rýchlych“ cukrov (monosacharidov a disacharidov). Patrí sem glukóza (hroznový cukor), fruktóza (ovocný cukor), galaktóza (mliečny cukor), sacharóza (repný cukor), maltóza (sladový cukor) a laktóza (mliečny cukor).