Slovenka ukazuje, aký majú naše známe sladkosti obsah cukru: Posledná sladkosť obsahuje až 50 gramov CUKRU!

Obsah cukru v sladkostiach
Obsah cukru v sladkostiach

Viete vôbec čo jete? Ruku na srdce. Nikto z nás asi detailne pri kúpe sladkostí nesleduje, koľko má čo cukru. Tieto maličké písmenká jednoducho ignorujeme všetci.

Portál Gazduj.sk sa rozhodol pre zaujímavý experiment. Spoločne s fotografkou Lenkou Samekovou si posvietili na obsah cukru v slovenských sladkostiach. Ďalšie slová sú už zbytočné.

Schválne, v ktorej sladkosti by ste očakávali viac cukru? V čokoládovej tyčinke Kofila alebo Sójových rezoch? Bé je správne. Na čelo cukrového rebríčka sa dostali produkty, ktoré by sme na to vôbec netipovali.

Viac ako 6 kockami cukru sú osladené aj sladkosti, ktoré sa umiestnili na druhom a treťom mieste rebríčka.

Ktorú sladkosť milujete vy?

#16. miesto: Fidorka horká (30 g) – 11,1 g cukru

Fidorka horká

#15. miesto: Bebe Dobré ráno (50 g) – 14 g cukru

Bebe Dobré ráno

#14. miesto: Horalky (50 g) – 16,5 g cukru

Horalky

#13. miesto: Mila (50 g) – 17 g cukru

Mila

#12. miesto: Deva Klasik (33 g) – 17,16 g cukru

Deva Klasik

#11. miesto: Mäta (50 g) – 17,5 g cukru

Mäta

#10. miesto: Koko (35 g) – 17,75 g cukru

Koko

#9. miesto: Rumba (32 g) – 18,4 g cukru

Rumba

#8. miesto: Kofila (35 g) – 19,43 g cukru

Kofila

#7. miesto: Kávenky (50 g) – 19,5 g cukru

Kávenky

#6. miesto: Lina (60 g) – 19,8 g cukru

Lina

#5. miesto: Miňonky (50 g) – 20,75 g cukru

#4. miesto: 3Bit (46 g) – 22,77 g cukru

3Bit

#3. miesto: Sójové rezy (50 g) – 24,55 g cukru

Sójové rezy

#2. miesto: Banány v čokoláde (45 g) – 26,15 g cukru

Banány v čokoláde

#1. miesto: Margot (100 g) – 52,5 g cukru

Margot

Ako vyčítať množstvo cukru z etikety?

Obsah cukru v sladkostiach

Obsah cukru v sladkostiach nájdete v nutričných údajoch uvedených zvyčajne na zadnej strane obalu vo forme tabuľky alebo za údajmi v zložení. Pozitívne je, že takéto informácie sme našli na všetkých vybraných sladkostiach. Pozitívne preto, lebo uvádzanie nutričných údajov je do decembra 2016 na dobrovoľnom rozhodnutí výrobcov.

Smerodajnými sú hodnoty uvedené v políčku alebo za označením “cukry”, nie “sacharidy”. Sacharidy predstavujú širokú skupinu látok. Cukry v nutričných tabuľkách potravín hovoria o množstve jednoduchých alebo hovorovo “rýchlych” cukrov (monosacharidov a disacharidov). Patrí sem glukóza (hroznový cukor), fruktóza (ovocný cukor), galaktóza (mliečny cukor), sacharóza (repný cukor), maltóza (sladový cukor) a laktóza (mliečny cukor).