Bratislava 21. apríla – Pestovatelia z družstva Ovozela darovali Fakultnej nemocnici v Trnave paradajky pre 400 pacientov.
Dnes si mohli pacienti v nemocnici v Trnave pochutnať na slovenských paradajkách. Slovenskí pestovatelia v spolupráci so stravovacím zariadením v nemocnici pripravili k obedu čerstvo naoberané paradajky. Paradajky sú bohaté na vitamín C a lykopén, čím posilňujú imunitu aj v tomto najnebezpečnejšom období. Vďaka moderným inovatívnym high–tech skleníkom, známym z Islandu, ich slovenskí farmári z družstva Ovozela už pár hodín od ručného zberu dopravia do regálov potravín. A to 12 mesiacov v roku. Pestovatelia sa môžu popýšiť aj tým, že pestujú najsladšie odrody na svete.
Pestovanie v skleníkoch
Moderné high-tech skleníky sú vybavené sofistikovaným softvérom, ktorý prispôsobili slovenským klimatickým podmienkam. Ten s úplnou presnosťou reguluje teplotu, vlhkosť vzduchu a jeho cirkuláciu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára okná. Sadenice sú zavlažované vodou s ideálnym pH. Tá vzniká kombináciou dažďovej vody, ktorá sa zachytáva v zberných nádobách a vody zo studne. Skleníky sú navyše vybavené difúznymi sklami. Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú ku každej rastlinke. „Počas chladných dní, momentálne hlavne v noci a ráno, skleníky vykurujeme. Členovia družstva skleníky vykurujú trvalo obnoviteľnými zdrojmi, rovnako ako skleníky na Islande,“ opisuje Peter Kelemen, spolumajiteľ Farmy Bruty.
Sterilné prostredie v skleníkoch
V skleníkoch farmári dokážu zabezpečiť sterilné prostredie, a tak predchádzať ochoreniam rastlín. „Skleníky na našich farmách sú vybavené difúznymi sklami. Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú ku každej rastlinke. Skleníky ovládame softvérom, ktorý reguluje teplotu, vlhkosť vzduchu a jeho cirkuláciu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára okná. Ak je slnko prisilné, sadenice prekrýva tienidlom,“ dopĺňa P. Kelemen.
Paradajky sadia do kokosového substrátu, ktorý má výborné vlastnosti a nevznikajú v ňom plesne. Zavlažujú vodou s ideálnym pH. Vzniká kombináciou dažďovej vody, ktorú zachytávajú v zberných nádobách spolu s vodou zo studne. „Vykurovanie skleníka pracuje na rovnakom princípe ako skleníky na Islande – využívame iba obnoviteľné zdroje energie,“ dopĺňa P. Kelemen.
Bez pesticídov
Okrem výnimočnej chuti ponúkajú paradajky Ovozela z Kameničian ďalší mimoriadne dôležitý benefit: nulový obsah zvyškov pesticídov, teda nebezpečných látok, ktorých škodlivý vplyv na ľudské zdravie preukázal celý rad vedeckých štúdií.
Farma Kameničany na Slovensku založila v roku 2018 oddelenie výskumu a vývoja, ktoré vo svojich skleníkoch zaviedlo technológiu pestovanie bez zvyškov pesticídov. Farma prešla kontrolným auditom a získala prestížny certifikát, ktorý deklaruje, že paradajky rozhodne neobsahujú žiadne zvyšky pesticídov.
Táto technológia sa riadi štandardmi španielskej firmy Zerya, ktorá stojí za rozvojom bez reziduálnych technológií v rámci Európy. Certifikácia má prísne kritériá a je nutné ju každoročne obhájiť.
Prečo jesť paradajky:
OBSAHUJÚ MNOŽSTVO VITAMÍNU C
- Už jedna stredne veľká paradajka obsahuje približne 28 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C, paradajky sú preto skvelým ochrancom našej imunity.
SÚ DOSLOVA MULTIVITAMÍNOVOU BOMBOU
- Paradajky sú výborným zdrojom draslíka, vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka, zinku, medi, selénu aj mangánu, vitamínov B1, B2, B3, B5, B6, B12, D, E a K.
SÚ BOHATÉ NA VLÁKNINU
OBSAHUJÚ 0 % TUKU
- 95 % jej obsahu tvorí voda.
SÚ ZÁSOBÁRŇOU LYKOPÉNU
- Antioxidant lykopén chráni telo pred viacerými typmi rakoviny a znižuje riziko srdcových ochorení. Najviac lykopénu obsahuje šupka paradajky, preto vždy konzumujte slovenské paradajky bez chemických úprav so šupkou.