Vedeli ste, že vláknité časti šupky na banánoch majú svoj názov aj funkciu? Sú užitočnejšie, než myslíte!

Majú vláknité časti šupky na banánoch využitie? LajfHeky
Majú vláknité časti šupky na banánoch využitie? LajfHeky

Banán môžete jesť samostatne, ale je výborný aj v rôznych dezertoch či smoothies. Okrem výbornej chuti sú však banány rovnako veľmi zdravé. Sú bohaté na uhľohydráty, ktoré vám dodajú plno energie, vlákninu a draslík, ktorý má zase pozitívne účinky na chod nášho srdca. Možno ste ale nevedeli, že zdravé môžu byť tiež samotné šupky, ktoré niektorí ľudia dokonca odstraňujú!

Väčšina ľudí ich vyhadzuje, avšak ich vnútorná strana môže pôsobiť ako výborný hydratačný krém pre vašu kožu alebo vám dokonca môžu pomôcť s bielením zubov.

Vedeli ste ale, že aj tieto zdanlivo bezvýznamné šupky na banánoch majú svoj názov a účel?

Ide o tzv. floémové zväzky, ktoré majú vysoký obsah vlákniny, draslíka a vitamínov A a B6. Zrejme ste tiež nevedeli, že floém je pletivo, ktoré sa nachádza vo všetkých rastlinách a je zodpovedné za prenos živín, čím zaisťuje, že sa daná rastlina správne vyvíja. V zásade sa teda jedná o cievy banánu.

Tu však funkcie týchto vlákien nekončia. Viac sa dočítate na ďalšej strane!

Pokračuj v čítaní na ďalšej strane

Advertisment