Vedeli ste, že vláknité časti šupky na banánoch majú svoj názov aj funkciu? Sú užitočnejšie, než myslíte!

Banán môžete jesť samostatne, ale je výborný aj v rôznych dezertoch či smoothies. Okrem výbornej chuti sú však banány rovnako veľmi zdravé. Sú bohaté na uhľohydráty, ktoré vám dodajú plno energie, vlákninu a draslík, ktorý má zase pozitívne účinky na chod nášho srdca. Možno ste ale nevedeli, že zdravé môžu byť tiež samotné šupky, ktoré niektorí ľudia dokonca odstraňujú!

Väčšina ľudí ich vyhadzuje, avšak ich vnútorná strana môže pôsobiť ako výborný hydratačný krém pre vašu kožu alebo vám dokonca môžu pomôcť s bielením zubov.

Vedeli ste ale, že aj tieto zdanlivo bezvýznamné šupky na banánoch majú svoj názov a účel?

Ide o tzv. floémové zväzky, ktoré majú vysoký obsah vlákniny, draslíka a vitamínov A a B6. Zrejme ste tiež nevedeli, že floém je pletivo, ktoré sa nachádza vo všetkých rastlinách a je zodpovedné za prenos živín, čím zaisťuje, že sa daná rastlina správne vyvíja. V zásade sa teda jedná o cievy banánu.

Súvisiace:  5 najhorších potravín, ktoré si môžete dať na RAŇAJKY!

Tu však funkcie týchto vlákien nekončia. Viac sa dočítate na ďalšej strane!

Tieto vlákna toho dokážu ešte oveľa viac

Tieto vlákna dokážu určiť, či je daný banán zrelý a pripravený na konzumáciu. Ak olúpete banán a floémové zväzky zostanú prichytené na banáne, znamená to, že ešte nie je dostatočne zrelý. Banán bude suchší a menej chutný, a zároveň tiež menej zdravý, pretože väčšina živín ešte nebola dopravená na to správne miesto.

Súvisiace:  JAZYK je zrkadlo celého nášho tela: Čo o vašom zdraví hovorí jeho FARBA?

A ak si myslíte, že teraz už o banánoch viete všetko, pokračujte…

Floémové zväzky nie sú jedinou súčasťou banánu, ktorú vyhadzujeme, hoci by sme ju jesť mohli. Jedlá je totiž aj samotná šupka! A čuduj sa svete, je takisto plná živín.

Odborníčka na výživu Laura Floresová z amerického San Diega v rozhovore pre Live Science popisuje, ako ľudia v niektorých častiach sveta (napr. v Indii) šupky od banánov bežne jedia. Podľa jej slov totiž “obsahujú veľké množstvo vitamínu B6 a B12, a tiež horčíka a draslíka. Nájdete v nich ale aj vlákninu a bielkoviny”. Samozrejme je potrebné ju najprv dôkladne umyť.

Súvisiace:  Milovníci COLY pozor! Toto sa deje s vašim telom, keď vypijete tento "jed"

A čo sa týka spôsobov prípravy, šupky sa spravidla podávajú varené či vyprážané, ale možno ich konzumovať tiež nespracované alebo ich rozmixovať spoločne s ďalším ovocím. Pokiaľ ide o ich chuť, nie sú tak sladké ako samotný banán, avšak zrelšie šupky sú sladšie ako tie menej zrelé.

Takže nabudúce, až si budete chcieť toto ovocie dopriať, vyskúšajte tiež šupku. Vaše telo vám poďakuje!