Perlivá voda nemá síce žiadne kalórie a neobsahuje takmer žiadnu pridanú látku, môže mať stále niekoľko negatívnych účinkov na naše zdravie.
Ak sa zdravo stravujete, pravdepodobne pijete i veľa čistej vody. Hovoríte si, že je voda ako voda a často siahate po perlivej, pretože vám pripadá chutnejšia a lepšie osvieži? Nedávne vedecké výskumy odhalili, že perlivá voda môže prispievať k celej rade zdravotných problémov.
Riziko prvé: Neprospieva zubom
Bublinky v sýtenej vode vznikajú pridaním oxidu uhličitého pod tlakom a výsledkom je voda, ktorá obsahuje malé množstvo kyseliny uhličitej. Zubár z londýnskej Harley Street, Adam Thorne, tvrdí, že práve tá môže mať škodlivý účinok na naše zuby.
„Väčšina ľudí netuší, že perlivá voda je extrémne kyslá. Na stupnici kyslosti má PH 3. Bublinky erodujú zubnú sklovinu a časom vás môžu potrápiť bolestivé, žlté zuby s popraskanou sklovinou,“ povedal Thorne pre Daily Mail.
Nielen bublinky ale môžu nahlodávať naše zuby. „Sú to pridané arómy, ktoré znižujú pH (a teda zvyšujú kyslosť) na úroveň, ktorá môže potenciálne erodovať zubnú sklovinu. Samozrejme pri častej konzumácii,“ povedal hovorca Americkej asociácie zubárov Edmond R. Hewlett pre Food Network.
Riziko druhé: Ohrozuje štíhlu líniu
Sýtená voda môže spôsobiť priberanie na váhe, aj keď nemá žiadne kalórie. Výskumy naznačujú, že oxid uhličitý v nápojoch môže spôsobiť, že sa cítite, akoby ste mali prázdnejší žalúdok. To vyvolá hlad a vy zjete viac, ako by ste zjedli, keby ste sýtenú vodu predtým nevypili.
Perlivá voda oproti neperlivej tiež ovplyvňuje vyplavovanie hormónu ghrelínu v tele. Tomu sa hovorí hormón hladu. Vedci z Birzeitskej univerzity na palestínskom pobreží zistili, že hormón ghrelín sa po vypití sýtenej vody pri ľuďoch rozplýva. V ich experimente ľudia, ktorí k raňajkám vypili sýtenú vodu, mali šesťkrát vyššiu hladinu tohto hormónu než tí, ktorí vypili obyčajnú vodu. Čím vyššia hladina ghrelínu, tým väčší pocit hladu.
Riziko tretie: Tráviace ťažkosti
Oxid uhličitý vyvoláva v žalúdku ľahké prekrvenie, zvyšuje produkciu žalúdočných štiav a urýchľuje priechod potravy tráviacim traktom. Tým nielen že budete mať hlad skôr, ale tiež sa potrebné živiny z potravy nemusia stihnúť vstrebať.
Plyn naviac môže v žalúdku tlačiť či dráždiť citlivú sliznicu. Žalúdok sa tiež môže napínať a tlačiť tak na okolité orgány. Môže súvisieť i so zhoršeným dýchaním alebo poruchami srdového rytmu.