Najčastejšou príčinou zvýšeného nadúvania a vypúšťania vetrov (prdenia) je nesprávne stravovanie.
Nadúvanie a ich dôsledky – vetry a grganie spôsobuje zvýšené hromadenie plynov vo vnútri tráviaceho traktu.
Nadúvanie a vetry sú nielen zdravotným, ale aj spoločenským problémom. Platí to aj napriek starému prísloviu: Lepšie jeden prd ako 10 doktorov.
Jedlo, ktoré váš tráviaci systém nesprávne alebo nedostatočne strávi, zhoršuje, často až znemožňuje vstrebanie skonzumovaných živín. Za normálnych okolností sa aj v zdravom tráviacom trakte tvoria plyny, ktoré odchádzajú konečníkom.
Plyny sa vytvárajú pôsobením črevných baktérií na nestrávené sacharidy a bielkoviny. Za normálnych okolností sa denne vyprodukuje približne 0,5 – 1 liter plynov.
Trávenie sacharidov začína v ústach a pokračuje v žalúdku a v tenkom čreve. Prebieha pomocou rôznych enzýmov. Sacharidy, ktoré sa nestrávia v tenkom čreve, prechádzajú do hrubého čreva. Baktérie hrubého čreva začnú tieto cukry spotrebovávať a štiepiť. Práve pri tomto procese sa vytvárajú plyny, ktoré spôsobujú nafúknutie a plynatosť.
K rizikovým potravinám pri nadúvaní patria potraviny, ktoré obsahujú kvasiteľné cukry – banány, mrkva, obilné klíčky, jablká, fazuľa, kapusta, hrozienka, orechy a mnoho ďalších. Zvýšenú plynatosť si spôsobíte aj pitím mlieka, sýtených nápojov, žutím žuvačky či rýchlym jedením, pri ktorom sa vám do brucha dostane príliš veľa vzduchu.
Základné príčiny nadúvania v skratke:
§ Častá konzumácia nadúvajúcich potravín
§ Neznášanlivosť mliečneho cukru (laktózy)
§ Prejedanie
§ Nadmerný príjem jednoduchých cukrov
§ Zlé kombinácia potravín
§ Rýchle jedenie
§ Nepravidelné jedenie
§ Alkoholické nápoje
§ Nedostatočné požutie stravy
§ Nadmerné prehĺtanie vzduchu
§ Jedenie v napätí a strese
Čo robiť pri nadúvaní, ako predísť nadúvanie a častým vetrom:
§ Jedzte ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody. Všetky druhy zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody urýchľujú prechod stravy črevami a zmierňujú, či odstraňujú nadúvanie. Jedná sa hlavne o exotické ovocie ako kiwi, melóny, čerešne, slivky a paradajky.
§ Vyvarujte sa nevhodnej kombinácii potravín
§ Nafukovanie vzniká tiež pri náhlej zmene stravy, napríklad pridaním vysoko vláknitých jedál. Vlákninu treba do stravy pridávať pomaly a dávky zvyšovať postupne, minimálne v priebehu dvoch týždňov
§ Nadúvanie môže byť aj prejavom nedostatočnej funkcie pankreasu, pečene, zápalu čreva alebo žalúdka. Niekedy je príčinou aj tzv. dráždivé hrubé črevo
§ Trávenie povzbudzuje aj pravidelné pitie feniklového alebo mätového čaju po každom jedle. Liečivý účinok čaju je tým výraznejší, ak sa pripravuje zápar listov z čerstvých byliniek, pretože obsah silíc a ostatných účinných látok je v nich podstatne vyšší.