LajfHeky.sk
  • Zaujímavosti
  • Tipy a Triky
  • Recepty
Reading: Škrob v potravinách: Existuje aj taký, z ktorého sa nepriberá?
Share
  • Subscribe US
Notification
LajfHeky.skLajfHeky.sk
Font ResizerAa
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
© Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Škrob v potravinách Zdroj: Pinterest
Chudnutie

Škrob v potravinách: Existuje aj taký, z ktorého sa nepriberá?

Last updated: 21. februára 2019 11:40
dominik
Share
4 Min Read
Škrob v potravinách Zdroj: Pinterest

Zemiakové výrobky, sušienky, cukrovinky, ale aj detská výživa a káva! Zväčša tie najobľúbenejšie pochúťky nás zrejme ohrozujú najviac. O tomto nebezpečenstve dokonca hovoria už aj odborníci. O čo presne ide? Nie je škrob ako škrob a mnohí z nás sa ho boja. Ale existuje škrob, ktorý má dobrý účinok na náš organizmus a nemusíme  z neho pribrať – tzv. rezistentný.

Contents
A aké má škrob vlastnosti?Konzumácia rezistentného škrobuPotraviny s rezistentným škrobom na nasledujúcej strane!Niektoré potraviny obsahujú škroby spolu s bielkovinamiNáš tip:

Ak používame ako palivo pre naše telo škroby namiesto ovocia, naše telo musí spotrebovať na trávenie viac energie. Škroby sú polysacharidy, a preto telo musí vynaložiť energiu najskôr na ich rozklad na monosacharidy a až potom energiu z nich môže využiť. Základnou zložkou ovocia sú už hlavne jednoduché cukry, ktoré organizmus v podstate nepotrebuje tráviť a to nám šetrí energiu, ktorá by sa inak použila na trávenie. To je jeden z dôvodov, prečo sa ľudia cítia tak ľahko po ovocí a tak ťažko po jedle z fazule alebo chleba.

A aké má škrob vlastnosti?

Je to vlastne nestráviteľný, nerozpustný škrob (vláknina), ktorý prejde črevami bez toho, aby si z neho telo niečo vzalo. Čím viac je zastúpený v plodine, ktorú jeme, tým sa horšie vstrebáva akýkoľvek cukor a jeho hladina po jedle tak nestúpa. Toto je jediný jeho zdravotne prospešný účinok.

Konzumácia rezistentného škrobu

Rovnako ako iné prebiotiká, aj tento škrob prechádza tráviacou sústavou až do hrubého čreva, kde stimuluje rast prospešných črevných baktérií. Okrem toho rezistentný škrob prispieva k fermentácii a produkcii mastných kyselín s krátkym reťazcom, ako napríklad butyrát. Načo je to dobré? Tieto mastné kyseliny znižujú pH v črevách a to pôsobí proti patogénom a škodlivým baktériám. Butyrát je dôležitým zdrojom energie pre bunky, ktoré tvoria výstelku hrubého čreva.

Najlepšie zdroje škrobu v potravinách. – LajfHeky

Už viac ako tri desaťročia sa rôzne výskumy venujú zdravotným prínosom rezistentného škrobu a výsledky sú skutočne veľmi zaujímavé. Je dokázané, že rezistentný škrob:

  • zvyšuje vstrebávanie minerálov ako kalcium a magnézium
  • znižuje absorbovanie toxických a karcinogénnych látok
  • pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru, najmä bifidobaktérie
  • pomáha zvyšovať citlivosť na inzulín
  • znižuje hladinu glukózy v krvi
  • zvyšuje pocit sýtosti

Potraviny s rezistentným škrobom na nasledujúcej strane!

Najviac, až 12% sa ho nachádza v ovsených vločkách. Ďalej ho nájdeme v strukovinách, zemiakoch, kukurici, ryži, banánoch, niektorých druhoch chleba i cestovinách.

Na to, aby sme zachovali v jedle rezistentný škrob, nemali by sme uvarené potraviny prihrievať. A čo sa dá, to nevarte vôbec, jedzte v surovom stave.

Niektoré potraviny obsahujú škroby spolu s bielkovinami

Škroby a bielkoviny sú veľmi nevhodnou kombináciou, pretože potrebujú veľmi odlišné enzýmy a prostredie pre trávenie. Škroby potrebujú ptyalín a zásadité prostredie, bielkoviny pepsín a kyslé tráviace prostredie. Obe jedlá nemôžu byť strávené naraz. Ak ich jeme spolu alebo hneď za sebou, zatiaľ čo sa trávia bielkoviny, škroby a cukry budú kvasiť. Pritom vznikajúce hnilobné zvyšky ovplyvnia ďalšie trávenie bielkoviny, ktoré preto nemôže byť ukončené a zvyšok bielkoviny tiež zhnije.

Náš tip:

Ak nám zostanú do druhého dňa uvarené zemiaky, ryža alebo cestoviny, mali by sme ich jesť studené, resp. ohriať len na úroveň izbovej teploty, pretože len tak dostaneme do tela dobrý škrob.

Pri diétach nemusíme z jedálnička vynechať cestoviny. Je však potrebné ich uvariť al dente pre zachovanie pozitívnych vlastností.

TAGGED:chudnutiepotravinysacharidyškrobškrob v potravináchtelozdravie
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print

Follow US

Find US on Social Medias
FacebookLike
XFollow
YoutubeSubscribe
TelegramFollow

Subscribe Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Popular News

Chutné hornické bravčové rezne: Recept, ktorý očarí každého
7. októbra 2025
Rýchle a chutné žĺtkové fúkané vianočné cukrovinky, ktoré si zamilujete
7. októbra 2025
Premeňte starý šijací stroj na krásny funkčný prvok!
7. októbra 2025
Delikátna bravčová zmes s chrumkavými hranolkami: Luxusný obed z jednej panvičky
7. októbra 2025
LajfHeky.sk

Memberships

Quick Links

FacebookLike
XFollow
YoutubeSubscribe

© Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?