Tieto vlákna toho dokážu ešte oveľa viac
Tieto vlákna dokážu určiť, či je daný banán zrelý a pripravený na konzumáciu. Ak olúpete banán a floémové zväzky zostanú prichytené na banáne, znamená to, že ešte nie je dostatočne zrelý. Banán bude suchší a menej chutný, a zároveň tiež menej zdravý, pretože väčšina živín ešte nebola dopravená na to správne miesto.
A ak si myslíte, že teraz už o banánoch viete všetko, pokračujte…
Floémové zväzky nie sú jedinou súčasťou banánu, ktorú vyhadzujeme, hoci by sme ju jesť mohli. Jedlá je totiž aj samotná šupka! A čuduj sa svete, je takisto plná živín.
Odborníčka na výživu Laura Floresová z amerického San Diega v rozhovore pre Live Science popisuje, ako ľudia v niektorých častiach sveta (napr. v Indii) šupky od banánov bežne jedia. Podľa jej slov totiž „obsahujú veľké množstvo vitamínu B6 a B12, a tiež horčíka a draslíka. Nájdete v nich ale aj vlákninu a bielkoviny“. Samozrejme je potrebné ju najprv dôkladne umyť.
A čo sa týka spôsobov prípravy, šupky sa spravidla podávajú varené či vyprážané, ale možno ich konzumovať tiež nespracované alebo ich rozmixovať spoločne s ďalším ovocím. Pokiaľ ide o ich chuť, nie sú tak sladké ako samotný banán, avšak zrelšie šupky sú sladšie ako tie menej zrelé.
Takže nabudúce, až si budete chcieť toto ovocie dopriať, vyskúšajte tiež šupku. Vaše telo vám poďakuje!