Nutella je jednou z najchutnejších, najobľúbenejších, ale aj najnezdravších dobrôt, po ktorých ľudia často siahajú práve keď nie sú v emocionálnej pohode. Cukor a kakao okamžite zapôsobia nielen na chuť, ale aj na mozog, lenže tak rýchlo, ako nálada stúpne, tak (a ešte viac) po chvíli aj klesne. A zatiaľ stihne Nutella v tele narobiť veľa škody.
Čo je vlastne tá nami milovaná Nutella zač?
Niektorí ľudia zastávajú názor, že na tomto svete neexistuje nič tak dokonalé ako je práve ona. Svojou sladkou chuťou dokáže „pochopiť“ všetky vaše starosti a problémy, no tušili ste, že ide v podstate len o kopu cukru a rastlinného oleja, pričom výťažky zo samotnej čokolády či lieskových orieškov zastupujú výraznú menšinu objemu? Podobne je to aj s gumenými cukríkmi, ich bežnými prísadami sú kosti, koža a chrupavky zvierat.
Aké je zloženie Nutelly?
Nutella obsahuje:
- Rafinovaný cukor je jednou z najškodlivejších potravín. Spôsobuje priberanie na váhe a množstvo závažných chorôb a zdravotných problémov. Ešte väčšie problémy spôsobuje v kombinácií s tukmi, ktoré sú druhou hlavnou zložkou Nutelly
- Tuky by celkovo nemali tvoriť veľké množstvo našej stravy. Nutella však obsahuje veľa čistého tuku – rastlinného oleja, ktorý je navyše nasýtený. Rafinované rastlinné oleje sú pre naše zdravie nebezpečné a nedodávajú nášmu telu nič pozitívne. Tieto nasýtené tuky prešli pri výrobe vysokými teplotami a sú rakovinotvorné
- Lieskové oriešky by boli jedinou zdravou zložkou Nutelly, keby boli kvalitné a surové
- Mlieko a mliečne výrobky takisto patria medzi potraviny, ktoré nám spôsobujú choroby, alergie, zahlieňujú náš organizmus a spájajú sa s rakovinou. Ak navyše nepochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, môžu obsahovať aj chémiu, hormóny a antibiotiká, ktorými boli zvieratá kŕmené
- Odtučnený kakaový prášok je ochudobnený o kakaové maslo a bežne býva tepelne spracovaný
- Keďže sója patrí k najčastejšie geneticky modifikovaným potravinám, je pravdepodobné, že sójový lecitín pochádza zo sóje, ktorá je GMO.
[dalsia_strana_text]