Patríte medzi milovníkov NUTELLY? Tieto informácie o tejto pochúťke musíte rozhodne vedieť

Pal­mový olej po­u­žíva tak­mer každý

Su­ro­viny vo fľaške sú re­a­lis­tic­kým uka­zo­va­te­ľom toho, čo sa v Nu­telle na­chá­dza. Ak máte skú­se­nosti s rôz­nymi čo­ko­lá­do­vými ma­škr­tami, tak ur­čite viete, že ich tvorí pre­važne cu­kor a pal­mový olej. Jed­no­du­cho šet­re­nie sa pre­ja­vuje všade, aj v slad­kých po­chúť­kach.

Nu­tella nie je vô­bec vý­nim­kou. Biely cu­kor, ktorý je po­va­žo­vaný za ex­trémne škod­livý, tvorí až po­lo­vicu ob­sahu po­há­rika. Za ním na­sle­duje v tes­nom zá­vese pal­mový olej. Pred časom Nu­tella če­lila kri­tike práve v spo­jení s pal­mo­vým ole­jom, o kto­rom sa tvr­dilo, že môže spô­so­bo­vať ra­ko­vinu. Sa­moz­rejme, že firma Fer­rero, ktorá hnedú po­chu­tinu vy­rába, sa brá­nila.

Podľa firmy Ferrero je všetko v po­riadku, keďže po­u­žíva len kva­litný a čistý pal­mový olej, ktorý ná­sledne pre­chá­dza spra­co­va­ním, aby sa mi­ni­ma­li­zo­val ob­sah škod­li­vých lá­tok. O vplyve palmo­vého oleja na vznik ra­ko­viny sa už čo to po­pí­salo, ale až také hrozné to prav­de­po­dobne ne­bude, ak firma po­u­žíva na­ozaj naj­kva­lit­nejší pal­mový olej. Ten, v kto­rom na­šli kar­ci­no­génne látky v pred dvomi rokmi, to­tiž ne­bol spo­jený s pro­duk­tom Nu­tella. Spo­loč­nosť však mu­sela če­liť úto­kom ve­rej­nosti aj mé­dií, pri­čom na svete je ne­spo­četné množ­stvo pro­duk­tov s po­dob­ným zlo­že­ním.

Palmový olej
Palmový olej

Aj keby sladká po­chúťka ob­sa­ho­vala tie naj­čis­tej­šie in­gre­dien­cie, o zdra­vej po­tra­vine sa ur­čite ho­vo­riť nedá. Pal­mový olej je veľmi lacný, a preto ho po­u­ží­vajú aj kva­litné značky, ktoré vyrábajú sladké pro­dukty. Zmena v zlo­žení by stála spo­loč­nosť Fer­rero od 6,5 do 17,8 mi­li­óna eur, čo nie je za­ned­ba­teľná po­ložka.

Čo keby sme predsa len nahradili našu milovanú Nutellu niečim rovnako chutným, no omnoho zdravším? Na ďalšej strane vám ponúkame zdravšie varianty čokoládových pochúťok, po ktorých nebudete mať výčitky. 🙂