Palmový olej používa takmer každý
Suroviny vo fľaške sú realistickým ukazovateľom toho, čo sa v Nutelle nachádza. Ak máte skúsenosti s rôznymi čokoládovými maškrtami, tak určite viete, že ich tvorí prevažne cukor a palmový olej. Jednoducho šetrenie sa prejavuje všade, aj v sladkých pochúťkach.
Nutella nie je vôbec výnimkou. Biely cukor, ktorý je považovaný za extrémne škodlivý, tvorí až polovicu obsahu pohárika. Za ním nasleduje v tesnom závese palmový olej. Pred časom Nutella čelila kritike práve v spojení s palmovým olejom, o ktorom sa tvrdilo, že môže spôsobovať rakovinu. Samozrejme, že firma Ferrero, ktorá hnedú pochutinu vyrába, sa bránila.
Podľa firmy Ferrero je všetko v poriadku, keďže používa len kvalitný a čistý palmový olej, ktorý následne prechádza spracovaním, aby sa minimalizoval obsah škodlivých látok. O vplyve palmového oleja na vznik rakoviny sa už čo to popísalo, ale až také hrozné to pravdepodobne nebude, ak firma používa naozaj najkvalitnejší palmový olej. Ten, v ktorom našli karcinogénne látky v pred dvomi rokmi, totiž nebol spojený s produktom Nutella. Spoločnosť však musela čeliť útokom verejnosti aj médií, pričom na svete je nespočetné množstvo produktov s podobným zložením.
Aj keby sladká pochúťka obsahovala tie najčistejšie ingrediencie, o zdravej potravine sa určite hovoriť nedá. Palmový olej je veľmi lacný, a preto ho používajú aj kvalitné značky, ktoré vyrábajú sladké produkty. Zmena v zložení by stála spoločnosť Ferrero od 6,5 do 17,8 milióna eur, čo nie je zanedbateľná položka.
Čo keby sme predsa len nahradili našu milovanú Nutellu niečim rovnako chutným, no omnoho zdravším? Na ďalšej strane vám ponúkame zdravšie varianty čokoládových pochúťok, po ktorých nebudete mať výčitky. 🙂