Uhorky
Za rodisko uhoriek sa považuje India, kde do dnešných dní môžete nájsť jeden z jej divokých druhov. V Indii začali uhorky konzumovať už 3000 rokov pred naším letopočtom.
Vyobrazenie uhoriek na obetných stoloch, ktoré sa nachádzajú na pamätníkoch starovekých Egypťanov, dokazujú, že aj oni poznali a milovali túto zeleninu. V chráme Dahir-Bars sú nakreslené zelené okrasné uhorky spolu s hroznom. A v Grécku v časoch Homéra dokonca existovalo mesto Sikoón – mesto uhoriek.
Starovekí Rimania pestovali uhorky v skleníkoch a v kadiach. Už v starovekých dobách sa uhorková šťava osvedčila aj ako vynikajúci kozmetický prípravok, čistiaci a chrániaci pokožku. Do prášku sa primiešali najemno rozdrvené uhorkové semienka a tiež sa používali na vyhladenie vrások.
Pravdepodobne jedným z prvých národov, ktorý obchodoval s Byzanciou, a začali pestovať uhorky boli Slovania. Od nich sa táto zelenina dostala až k Nemcom.
Redkvička
Reďkovka pochádza z Egypta a Číny. O kultivácii reďkovky v starovekom Egypte svedčia nápisy na Cheopsovej pyramíde, podobne ako o cesnaku. Zo semien reďkovky v Egypte pripravovali veľmi rozšírený rastlinný olej, ktorý tiež produkovali aj starovekí Číňania.
Z Egypta sa reďkovka dostala do antického Grécka a odtiaľ do celej Európy. Počas slávností zasvätených bohu Apolónovi, prinášali Gréci k jeho oltárom tri z hlavných koreňových plodín – reďkovku, cviklu, mrkvu.
Novšie druhy, ktoré poznáme dnes, sa pravdepodobne objavili v stredoveku.
Cvikla
Divoko rastúca červená repa sa dodnes vyskytuje v Iráne, na pobreží Stredozemného, Čierneho a Kaspického mora a tiež v Indii a Číne.
Už 2000 rokov pred naším letopočtom bola známa, ale neobľúbená v starovekej Perzii, kde ju považovali za symbol hádok a intríg a používali ju predovšetkým ako lekársku bylinu. Až v roku 800 pred naším letopočtom začali červenú repu pestovať v prednej Ázii ako koreňovú zeleninu.
Pestovali ju aj v starovekom Grécku.
Rímsky cisár Tiberius nariadil, aby Rímom pokorené nemecké národy odovzdávali daň v podobe červenej repy, čo prispelo k širokému rozšíreniu tejto zeleniny po Rýne.
[dalsia_strana_text]