Vegetariánstvo či vegánstvo sa stávajú v posledných rokoch stále obľúbenejšími životnými štýlmi. Strava bez mäsa, či dokonca bez akýchkoľvek živočíšnych produktov je pre telo z rôznych stránok prospešná. Niektorí ľudia sa pre túto formu stravovania rozhodnú kvôli zdravotným problémom, iní ju prijmú za svoje presvedčenie celkom prirodzene.
Pozrite sa, čo sa stane s vašim telom, keď z jedálnička vyradíte mäso.
Zníži sa riziko zápalov vo vašom tele
Syry, mlieko a samotné mäso podporujú v ľudskom tele rôzne druhy zápalov. Nie tie, ktoré vznikajú po zraneniach alebo operáciách. Tie sú v takýchto prípadoch úplnou samozrejmosťou. Mäsitá strava pomáha udržať v tele chronické zápaly aj niekoľko mesiacov, ba až rokov. Vegetariánstvo naopak obsahuje potraviny, ktoré majú protizápalové účinky. Štúdie preukázali, že ľudia, ktorí konzumujú výhradne rastlinnú stravu, majú v tele niekoľkonásobne nižšie hladiny CRP proteínu (indikátor zápalových ochorení).
Zníži sa váš cholesterol
Zvýšený cholesterol je strašiakom 21. storočia. Nielen USA, ale aj Slovensko už pociťuje čoraz častejšie problémy so zvýšeným cholesterolom a nadúvaním. Hnacou silou zlých výsledkov je pritom častá konzumácia syrov, hydiny a iných živočíšnych výrobkov. Podľa výskumov dokáže rastlinná strava znížiť hodnoty cholesterolu v krvi až o 35%, čo je porovnateľné číslo s farmaceutickými výrobkami. Navyše obsahuje množstvo vlákniny, ktorá je ďalšou účinnou zbraňou pri súboji so zvýšenými hodnotami cholesterolu.
Podporíte svoje mikroorganizmy
Ľudské telo sa skladá z miliárd mikroorganizmov po celom našom tele. Tieto mikroorganizmy majú pre organizmus rôzny význam. Pomáhajú tráviť prijatú potravu, produkujú rôzne živiny, posilňujú náš imunitný systém atď. Podľa štúdií pomáhajú aj pri prevencii pred rôznymi chorobami. A práve rastlinná strava pomáha týmto mikroorganizmom v ich práci. Najviac vplýva práve na mikroorganizmy pôsobiace v tráviacom trakte. Naopak príliš častá mäsitá strava vášmu tráviacemu traktu veľmi priťaží.
Posilníte svoje gény
Rastlinná strava pozitívne ovplyvňuje aj ľudské gény. Znie to síce zvláštne, ale je to tak. Bolo dokázané, že antioxidanty a iné prospešné látky, ktoré v takej strave nájdeme, majú pozitívny vplyv na to, ako si dokáže telo poradiť s poškodenou DNA. Ďalšie štúdie potvrdili pozitívne účinky pri prevencii pred rakovinou prostaty. Dokonca rastlinná strava spomaľuje skracovanie koncových častí chromozómov. Tieto časti sa starnutím skracujú, až nakoniec celá bunka zahynie. Znamená to teda, že by sme mohli dlhšie žiť?
Znížite riziko cukrovky
V rebríčku strašiakov 21. storočia nasleduje za zvýšeným cholesterolom cukrovka. Nie tá vrodená, ale tá, ktorú môžeme získať kedykoľvek počas života. Mäsové výrobky, najmä z červeného mäsa, tieto riziká niekoľkonásobne zvyšujú. Ak konzumujete mäso už raz týždenne po dobu 17 rokov, vaše riziko na ochorenie cukrovkou typu 2 je až o 74% vyššia ako u vegetariána. Prečo je to tak? Za všetko môžu živočíšne tuky, ktoré poškodzujú bunky v pankrease a práve to je spúšťačom tohto ochorenia.
Presné hodnoty proteínov
Priemerný „všežravec“ príjme svojou stravou 1,5 násobok pre telo potrebných bielkovín. To ale nie je tak prospešné, ako to možno znie. Práve naopak, nadbytočné bielkoviny uloží telo ako tukovú vrstvu, alebo ich vylúči ako odpad. Rastlinná strava nedáva telu nič, čo nepotrebuje. Hladiny bielkovín sú v norme a narozdiel od živočíšnych proteínov, majú pozitívny vplyv pri prevencii pred mnohými chronickými ochoreniami.
Pomôžete svetu
Živočíšna výroba je jedným z najväčších zabijakov našej planéty. Produkuje obrovské množstvo skleníkových plynov a na jej úkor sú každoročne odlesňované rozsiahle územia zalesnenej pôdy. Tisíce litrov vody, ktoré sa spotrebujú na živočíšnu výrobu môžu v iných častiach sveta zachrániť milióny životov. Niektoré časti svetového oceánu sú takmer úplne vylovené, iné zase extrémne znečistené. A tie podmienky, v ktorých musia tieto zvieratá prežiť svoj život. To všetko kvôli našim tanierom.