Úvod Tipy a Triky Čo s presolenou polievkou alebo ako na dokonalé hranolčeky? 20+ trikov od...

Čo s presolenou polievkou alebo ako na dokonalé hranolčeky? 20+ trikov od ŠÉFKUCHÁROV, ktoré zjednodušia váš život

Väčšinou robíme bežné veci tak, ako sme sa kedysi učili. Zrejme by nám ani nenapadlo, že veci by mohli byť oveľa jednoduchšie, ak by sme začali používať našu predstavivosť a to hlavne v kuchyni.

Pripravili sme pre vás množstvo univerzálnych tipov do kuchyne, ktoré vám pomôžu cítiť sa vo vašej kuchyni úplne v pohode a sebaisto.

Ako zachrániť presolenú polievku

Existuje mnoho spôsobov, ako to urobiť. Napríklad do nej môžete ponoriť kúsok látky plnenej malým množstvom obilia a variť. Tkanina absorbuje prebytočnú soľ. Môžete tiež do nej ponoriť lyžicu s cukrovou kockou. Keď sa cukor začne roztápať, odstráňte lyžicu a zopakujte proces s inou kockou.

Nadýchané cestíčko na vyprážanie

Veľa rodín neodolá chutnému mäsku, obalenému v chrumkavom vyprážanom cestíčku. Ak chcete, aby bolo vaše cestíčko jemnejšie a neostalo po vypražení tvrdé a gumené, pridajte do cesta trochu vody a vajcia izbovej teploty, nie priamo z chladničky.

Ako nezlepiť cestoviny

Aj vysoko kvalitné cestoviny môžu ostať počas varenia zlepené a nič s tým neurobíme. Skúsení kuchári odporúčajú pridať do vody na varenie citrónovú šťavu. Mierka je približne 20ml šťavy na 1 liter vody.

Ako urobiť netradičný hovädzí steak

Ak je vašim cieľom urobiť dobrý netradičný steak, marinujte hovädzie mäso v majonéze pred varením, čím ho krásne zjemníte.

Kukurica

Zvyšky varenej kukurice môžu byť použité na šalát. Jediné, čo musíte urobiť, je odstrihnúť zrná ostrým nožom.

Ako na morské plody?

Chobotničky alebo iné drobné morské potvory často po tepelnej úprave doma nie sú to, čo v reštaurácii. Ak milujete morské potvory, ale máte pocit, že doma nikdy nechutia tak, ako by mali, zapamätajte si tieto pravidlá. Pred prípravou jedla musia byť potvorky úplne rozmrazené. Aby mäso ostalo jemné a nebolo žuvačkové, vhadzujte ho na odvarenie do celkom vriacej vody, ktorú vopred osolíte. Nechajte ho tam približne 3 minúty. Nikdy nevarte veľa morských plodov naraz. Keď hodíte do vriacej vody veľa studeného mäsa, príliš sa schladí a neželaný efekt je na svete.

Zachovajte bohatú chuť jedla

Pred podávaním teplého jedla taniere zahrejte a ochlaďte ich pred podávaním studeného jedla. Takýto malý trik pomôže zachovať bohatú chuť a sviežosť jedla.

Krehké knedlíky

Základom dobrých domácich knedličiek je mäkké cesto, ktoré sa nerozpadáva. Je jedno, či robíte knedľu ako prílohu k mäsu, alebo robíte domáce knedličky plnené ovocím či údeninou. Základom je pridať 1-2 polievkové lyžice slnečnicového oleja navyše a knedličky získajú povestnú vláčnosť.

Ako ľahko oddeliť vaječný žĺtok

Namiesto použitia úplne nového kuchynského príslušenstva na oddelenie žĺtkov od bielkov môžete použiť bežnú plastovú fľašu.

Prilepené cesto

Často sa vám stáva, že sa vám prilepí koláč? Poznáme túto situáciu. Je celkom bežná predovšetkým, keď sa cesto pečie v nerovnomerných formách, čiže pri pečení tort a báboviek, a to aj napriek tomu, že sme formu predtým vymastili. Tlak jednoducho nepovolí. Trik je jednoduchý. Nastrihajte si dva široké pásy papieru na pečenie, položte ich na dno formy krížom cez seba a nezabudnite, aby pásy papiera dostatočne pretŕčali cez formu. Cesto nalejte a pokojne dajte piecť. Po upečení len opatrne potiahnite pásy papiera a cesto je raz-dva vonku.

Tajomstvo lahodnej domácej paštéty

Pripravujete vašim blízkym domácu paštétu? Klobúk dole pred vami! Ak chcete, aby bola ešte jemnejšia a lahodnejšia, pridajte ešte na panvicu, teda pred začiatkom pečenia paštéty, trochu brandy, rumu alebo iného destilátu a nechajte ho na panvici odpariť. Mäkkosť a veľmi jemnú sladkosť paštéte dodáte pridaním jednej lyžičky medu ešte počas varenia.

Mlieko a zemiaková kaša

Aby nedošlo k zošednutiu zemiakovej kaše, pridajte do nej teplé mlieko, nie studené.

Legendárna šalátová zálievka

Používate pri zálievkach na hlávkový šalát iba sladkú vodu s trochou octu? Famózny výsledok dosiahnete, keď do zálievky pridáte zľahka vypražené krúžky cibuliek. Vyskúšajte to. Na tento šalát nikdy nedáte dopustiť.

Chutné kocky ľadu

Môžete si urobiť lahodnú prísadu, ak si nakrájate zeleninu, premiešajte s olivovým olejom a vložte do foriem na ľad. Navyše môžete urobiť lahodný ľad na nápoje s citrónom a pomarančovými plátkami, listami mäty a kusmi bobuľovitého ovocia.

Mrazené víno

Môžete použiť vyššie opísanú metódu na zmrazenie niektorých vín a potom ich použiť vo svojich kulinárskych pokusoch.

Ako využiť starý chlieb

Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť jedlo z chleba okrem štandardných sendvičov. Jeden z nich – syrový chlieb – je vynikajúcim rýchlym pokrmom pre celú rodinu.

Zachovanie zeleniny

Ak chcete dlhšiu dobu uchovávať zeleninu – napríklad zeler a brokolicu – zabaľte ich do fólie.

Obnovte pečené jedlá

Ak chcete dať studenej pizze čerstvú chuť, môžete ju namiesto mikrovlnnej rúry zohriať v panvici.

Ako zabrániť zhnednutiu avokáda

Avokádo po rozrezaní nezhnedne, ak ho pokvapkáte jablčným octom a uložíte na plátky nakrájanej cibule.

Resuscitácia zeleniny

Zeleninu, šaláty alebo vňate, ktoré začali vädnúť, obarte najprv horúcou vodou a potom rýchlo ľadovou. Sviežosť listovej zelenine vracia aj octová zálievka. Šaláty by sa však v tomto prípade mali skonzumovať do jednej hodiny. Po tomto čase začnú opäť vädnúť a už im nepomôže naozaj nič.

Ako urobiť akýkoľvek nôž vhodný na rezanie

Aby ste zabezpečili, že rukoväť nožov pri rezaní nezkĺzne, jednoducho upevnite niekoľko gumičiek po celej dĺžke.

Náhrada za majonézu

Ak zrazu vyčerpáte majonézu, ale v chladničke máte kyslú smotanu, potom môžete ľahko vytvoriť majonézovú omáčku: len zmiešajte kyslú smotanu so žĺtkom uvareného vajíčka a lyžičkou horčice.

Aby narezaná cibuľa ostala dlhšie čerstvá

Nakrájaná cibuľa zostane čerstvá, ak ju položíte na tanier posypanú soľou. Môžete ju zabaliť aj potravinovou fóliou alebo pomazať ju s rastlinným olejom a vložiť ju do nádoby.

Zbavte sa vône na tanieroch

Pokiaľ taniere zachovali vôňu rýb alebo cibule, umyte ich vodou a ocotom – vôňa zmizne.

Káva v džezve

Aby sa kávová hmota usadila na spodku džezvy, pridajte čajovú lyžičku studenej vody a počkajte pol minúty. Potom vylejte kávu do šálky.

Udržujte chlieb čerstvý

Chlieb zostane čerstvý oveľa dlhšie, ak dáte kúsok jablka do pekáča.

Chrumkavé hranolčeky

Vyprážané hranolčeky budú chutné a chrumkavé, ak ich najprv poutierate papierovou utierkou alebo ich na chvíľu položíte do mikrovlnnej rúry a tak dáte vypražiť.

Stvrdnutý syr

Keď nám stvrdne syr, vložíme ho na pár hodín do mlieka. Syr nám opäť krásne zmäkne. Prípadne môžeme taký syr nastrúhať a použiť na dochutenie smotanových polievok či omáčok.

BONUS: Ako odstrániť etikety z obalov?

Ak vás stále trápia etikety na takýchto predmetoch, prípadne na vybavení kuchyne a neviete sa ich zbaviť, skúste olej (rastlinný, olej z auta, olej na mazanie – je to jedno). Olej si natrite na handričku alebo na servítku a dôkladne nálepku pretrite, aby sa olej vsiakol. Nechajte aspoň 20 minút účinkovať a opatrne zošúchajte. Ak necháte pôsobiť olej na nálepke cez noc, nič nepokazíte a nálepka pôjde dole sama. Použiť môžete hubku na riad alebo škrabku na silikón.

Nie každá nálepka musí dokonale zísť dole. Ak teda zostali nejaké nečistoty alebo časti nálepky, skúste použiť školskú gumu. Práve školskou gumou sa zbavíte napríklad zostatkového lepidla.

Ak nezaberie olej, vyskúšajte ocot. Opäť ho stačí naniesť na nálepku, nechať účinkovať a nakoniec ju zoškriabať. V našom testovaní sa ale nestalo, že by olej nepomohol.